ukenru
povnovazhennya-prezidenta-schodo-goliv-nabu-i-dbr-konstitutsiyniy-sud-pereyshov-u-zakritiy-rezhim

Повноваження президента щодо голів НАБУ і ДБР: Конституційний суд перейшов у закритий режим

 • 12847 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Конституційний суд України перейшов до закритої частини Пленарного засідання Великої палати у справі щодо змін до Конституції України стосовно повноважень Президента утворювати регуляторні органи, призначати та звільняти з посад директорів Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань, передає УНН.

Після цього у справі нададуть висновок. Документ, за результатами конституційного провадження, буде оприлюднено на офіційному сайті суду, як того вимагає стаття 94 ЗУ "Про конституційний суд".

Нагадаємо, сьогодні, 23 жовтня, Велика палата КСУ на пленарному засіданні у формі усного провадження розглянула справу за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статті 106 КУ (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора НАБУ і Директора ДБР) реєстр. № 1014 вимогам статей 157 і 158 КУ".

У ході розгляду справи Великою палатою КСУ був оприлюднений зміст експертного висновку Правового департаменту секретаріату КСУ з питань, порушених у конституційному зверненні ВРУ.

У висновку, зокрема, зазначається, що доповнення частини 1 статті 106 Конституції України повноваженням президента утворювати відповідно до закону НАБУ, одним із завдань якого є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, що становлять загрозу національній безпеці, а також призначати та звільняти із посади у порядку, визначеному законом, директора НАБУ, не спрямовані на скасування чи обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина.

На думку правового департаменту секретаріату КСУ, пропоновані законопроектом зміни також не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини та громадянина.

Крім того, закріплення на конституційному рівні повноважень президента здійснювати керівництво ДБР, а саме призначати та звільняти його директора, не порушує принципу розподілу державної влади та межі повноважень гілок влади, вважають у правовому департаменті секретаріату КСУ.

Нагадаємо, завтра, 24 жовтня, КСУ продовжить розгляд люстраційного закону – "Про очищення влади" – у закритому режимі.

Українські Національні Новини

Політика