ukenru
pomer-pershiy-prezident-nezalezhnoyi-bilorusi-shushkevich

Помер перший президент незалежної білорусі Шушкевич

 • 195936 переглядiв

КИЇВ. 4 травня. УНН. У віці 87 років помер перший президент незалежної білорусі Станіслав Шушкевич. У 1991 році з білоруської сторони він підписав Біловезьку угоду, яка припинила існування СРСР. Про це Єврорадіо повідомила його дружина Ірина, повідомляє УНН.

Цитата

"Вночі 4 травня у мінську помер Станіслав Шушкевич, перший керівник незалежної республіки білорусь", - ідеться у повідомленні.

Деталі

Зазначили, що у квітні цього року стан здоров'я Шушкевича погіршився після коронавірусу. Якийсь час він перебував у реанімації.

Додамо

Станіслав Шушкевич – син репресованого білоруського письменника. Відомий білоруський вчений. Був народним депутатом СРСР (з 1989-го), народним депутатом БРСР (з 1990-го) був обраний першим заступником голови Верховної Ради республіки білорусь. Після серпневого путчу 1991-го очолив білоруський парламент.

Станіслав Шушкевич був одним із учасників Біловезьких угод, які у грудні 1991 року поховали СРСР. З посади голови Верховної Ради було знято на початку 1994-го. Брав участь у президентських виборах 1994 року, але на другий тур не вийшов. У 1995 був знову обраний до Верховної Ради білорусі, входив до складу фракції "Громадянська дія".

Восени 1996-го підписував заяву до конституційного суду про імпічмент олександра лукашенка. До палати представників входити відмовився, далі брав участь у діяльності Верховної Ради, повноваження якої закінчилися 2001-го.

Довгий час очолював білоруську соціал-демократичну грамаду (з 2018-го – почесний голова). Сміливо критикував політику лукашенка.

Доповнення

У новому підручнику історії білорусі для 11-х класів жодного разу не згадуються єдиний білоруський лауреат Нобелівської премії Світлана Олексійович та підписант “Біловезьких угод” Станіслав Шушкевич.

Українські Національні Новини

Новини Світу