ukenru
politolog-povernennya-bankivskoyi-spravi-surkisiv-u-pecherskiy-sud-tse-poturannya-oligarkham

Політолог: повернення банківської "справи Суркісів" у Печерський суд — це потурання олігархам

 • 17809 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Верховний суд передав справу про вклади Суркісів проти ПриватБанку в Печерський райсуд. Також, як зараз з'ясувалося, ВСУ так і не застосував до позивачів норми так званого "антиколомойського закону", на прийнятті якого наголошували міжнародні донори України. Розвиток подій навколо спору Суркісів проти "Привату" загалом вказує на якесь зумисне затягування процесів. Про це у коментарі УНН зазначив політолог Андрій Смолій.

"Насправді ми вже можемо констатувати наявність "договірняків" між Суркісами та окремими представниками української влади. Будь-яким чином цю справу намагаються загальмувати. Немає жорсткої позиції ані Мін'юсту зараз, ані Мінфіну, ані офісу Генерального прокурора по цьому. Крім того, є підстави припускати наявність корупційної складової у самих судах. Справа "Суркісів - Привату" затягується, а повернення її до сумнозвісного Печерського суду - це фактично потурання позивачам", - каже він.

Політолог припускає, що до виборів кардинальних кроків на користь Суркісів роботи ніхто не буде, бо думка електорату — вадлива для усіх учасників виборчих перегонів. А ось вже після виборів можна чекати будь-яких неприємних для держави та українців сюрпризів.

"Та коли пройдуть вибори, після 25 жовтня, ми цілком зможемо спостерігати реалізацію цих «договірняків», коли насправді, знову ж таки, українські залежні від олігархів суди будуть виконувати політичні та фінансові замовлення", - припустив Смолій.

Він додав, що будь-які незаконні рішення Суркісам буде значно складніше лобіювати за умов активного суспільного спротиву. Важливі думки економістів, юристів, оцінка збоку ЗМІ, каже політолог.

"Якщо буде резонанс, то судовим органам доведеться рахуватися з аргументами. Хоча, вірогідність того, що Суркісам спробують виплатити якісь гроші з бюджету доволі висока, бо насправді, влада дуже в’яло захищає державні інтереси, як на рівні судів, так і правоохоронних органів", - вважає Смолій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малюска прокоментував можливість стягнення коштів з "Привату" на користь Суркісів

Нагадаємо, 2 вересня Печерський районний суд Києва прийняв рішення, що ПриватБанк повинен оплатити братам Суркісам 250 млн доларів і ще майже 100 млн доларів відсотків — в загальному майже 10 млрд гривень за нинішнім курсом. Це рішення було прийнято без розгляду спору по суті, а як “забезпечення”.

8 вересня Верховний суд зупинив виконання ухвали Печерського суду.

7 вересня у ВРУ був зареєстрований законопроект, який має на меті заблокувати виплату офшорам родині Суркісів 10 млрд грн ПриватБанку. Згодом — ще один, фактично ідентичний, за виключенням розбіжностей у назві. Обидва зараз перебувають без руху, і ще не були розглянуті жодним з профільних комітетів ВРУ.

Українські Національні Новини

Економіка