politico-soldaty-u-yevropi-prodovzhuiut-zvilniatysia-same-todi-koly-vony-potribni-nato

Politico: солдати у Європі продовжують звільнятися, саме тоді, коли вони потрібні НАТО

 • 26031 переглядiв

У Європі виникає питання щодо утримання військ - ідеться вже не стільки про вербування нових солдатів, скільки про те, щоб переконати тих, що є, не звільнятися. Західні союзники зважують питання призову або національної служби. Про це ідеться у статті Politico, опублікованій 18 березня, пише УНН.

Деталі

Цього тижня міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню представив план утримання талантів, який має стимулювати військовослужбовців залишатися у військовій формі.

Це сталося через кілька днів після того, як річний звіт, поданий до парламенту Німеччини, показав, що у 2023 році близько 1537 солдатів залишили Бундесвер, скоротивши його чисельність до 181 514 осіб.

"Ці розмови зараз ведуться у всіх столицях, у всіх демократичних країнах, де є професійні армії без військового обов'язку", - заявив Лекорню у понеділок, згадавши Велику Британію та США.

"На зустрічах НАТО ми можемо говорити про обладнання, але зараз ми також говоримо про ... рівень утримання", - додав він.

У той час як Європа переозброюється у відповідь на війну в Україні, такі країни як Хорватія розглядають можливість повернення військового обов'язку. Інші, наприклад, Данія, планують розширити його, включивши до нього жінок. Німеччина скасувала призов на військову службу у 2011 році, але оскільки багато військових стають старшими, відновилася дискусія про відновлення якоїсь системи національної служби.

Для країн, які покладаються на професійні армії, як пише видання, завдання полягає в тому, щоб зробити збройні сили привабливими, а це важко зробити за часів низького рівня безробіття, жорсткої конкуренції з боку приватного сектора та широкого використання віддаленої роботи.

У Франції військовослужбовці залишаються у збройних силах у середньому на рік менше, ніж раніше. У Великій Британії щорічна нестача кадрів становить 1100 військовослужбовців, що еквівалентно двом піхотним батальйонам, хоча уряд уклав контракт на набір персоналу з приватною фірмою Capita.

Гроші, вказує видання, справді грають роль у тому, щоб люди залишалися. Одним із основних заходів французького плану є підвищення пенсій за рахунок інтеграції бонусів; зарплати також підвищуються. Але проблема в тому, що умови служби не такі привабливі: хронічні понаднормові, багатомісячні відсутності вдома і пропущені періоди відновлення є звичайним явищем.

"Проблема не у вербуванні, а в утриманні, ми також повинні утримувати сім’ї", - заявила на конференції в Парижі на початку цього року адмірал Ліза Франкетті, голова військово-морських операцій США.

У Польщі новий уряд раніше цього року оголосив про підвищення заробітної плати приблизно на 20 відсотків, прагнучи зберегти війська. Мінімальна щомісячна зарплата солдата зросте з 4960 злотих (1150 євро) до 6000 злотих. У відповідь на зростаючу загрозу з боку росії чисельність польських збройних сил зросла з 95 000 у 2015 році до 215 000 цього року.

Французький план включає допомогу в пошуку житла, доступі до охорони здоров'я та догляду за дітьми. Пари, які обидва працюють у міністерстві збройних сил, навіть якщо один із них є цивільною особою, зможуть міняти посади разом.

"Я вважаю за краще наймати менше людей, щоб покращити утримання, ніж продовжувати набір персоналу, під час якого кількість людей, які утримуються, постійно падає", - сказав Лекорню.

У Німеччині, у межах зусиль щодо зміцнення національної оборони, уряд хоче довести чисельність своїх збройних сил до 203 000 на початок 2030-х років, але набір кадрів зростає дуже повільно.

Спеціальний комісар Бундестагу у справах збройних сил Єва Хьогль заявила, що відновлення деяких форм призову на військову службу є одним із способів змінити ситуацію, але націлення на жінок є очевиднішим кроком, щоб зупинити спад, оскільки потенціал призову "далекий від вичерпання", вказала законодавець.

Законодавство, ухвалене минулого року, спрямоване на те, щоб зробити умови привабливішими, включаючи збільшення підтримки догляду за дітьми та збільшення пенсій за віком.

Є проблеми не лише з часом, а й із базовою інфраструктурою. "Коли я відвідую війська, я більше не чую, що зникли каски та захисні жилети, а тільки шафки", - написала Хьогль у річному звіті.

За словами Хьогль, ремонт казарм та військових об'єктів коштуватиме приблизно 50 мільярдів євро, що еквівалентно половині загального спеціального фонду, створеного урядом для відновлення збройних сил країни після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Дуда хоче, щоб країни НАТО збільшили витрати на оборону до 3% ВВП11.03.24, 11:42

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Кулеба: шокує, що рішення про допомогу від США ще не ухвалене

     • 24817 переглядiв

    В Україні масштабна повітряна тривога через зліт ворожого МіГ

     • 63920 переглядiв