pivdenna-afrika-maye-vchiniti-pravilno-yakscho-putin-priyide-na-briks-prokuror-mks

Південна Африка має вчинити "правильно", якщо путін приїде на БРІКС - прокурор МКС

 • 517553 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Південна Африка повинна вчинити «правильно» і слідувати міжнародному праву, якщо російський диктатор володимир путін особисто візьме участь у саміті БРІКС у Йоганнесбурзі наступного місяця. Про це заявив головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан в інтерв'ю CNN, пише УНН.

Цитата

«Південна Африка десятиліттями відчувала злочин проти людяності, злочин апартеїду, я не думаю, що їм потрібні уроки від мене. Вони добровільно є державою-учасницею МКС, вони знають, що таке закон, і я думаю, що вони вчинять правильно. І ми оцінимо, що насправді відбувається на саміті БРІКС, і відреагуємо відповідним чином», - сказав Хан.

Деталі

Він зазначив, що йому як прокурору потрібно бути обережним і бути готовим до різних сценаріїв із тими інструментами, які в нього є.

«Південна Африка, і я вже говорив це раніше, і я маю на увазі це, є відповідною державою-учасницею. Щоразу, коли я дивлюся на Південну Африку, я згадую велич великого Мандели. І я думаю, що всі південноафриканці дивитимуться на нього, не на мене, щодо того, що зробив би великий Нельсон Мандела», - розповів Хан.

Доповнення

Південноафриканське видання EWN повідомляло, що на тлі чуток про те, чи візьме російський диктатор володимир путін участь у саміті БРІКС (Бразилія, росія, Індія, Китай і Південна Африка), що відбудеться в Південній Африці в серпні, президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що захід відбудеться й відбуватиметься за особистої участі.

У березні МКС видав ордер на арешт володимира путіна за його роль у викраденні росією українських дітей. Але путіна запросили на саміт групи БРІКС до Південної Африки в серпні, і кремль заявив, що російський лідер ухвалить рішення про свою участь ближче до того часу.

Південна Африка підписала установчий документ МКС, Римський статут, і була б зобов'язана підкоритися ордеру на арешт, але уряд давно скаржився на те, що вважає подвійними стандарти суду.

Південна Африка почала процедуру виходу з МКС у 2016 році після суперечки про те, чи слід заарештовувати колишнього президента Судану Омара аль-Башира, який відвідав африканський саміт, коли МКС звинуватив його в геноциді та злочинах проти людяності.

Однак уряд країни нещодавно призупинив цю процедуру через юридичні перешкоди.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    У небі над Україною вночі знищили 4 з 6 "шахедів"

     • 283771 переглядiв

    У США прогримів вибух на хімічному заводі

     • 522484 переглядiв