ukenru
parlamentari-aktivizuvali-borotbu-iz-reyderstvom

Парламентарі активізували боротьбу із рейдерством

 • 14788 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Тимчасова спеціальна комісія ВП з питань захисту прав інвесторів готує перші законопроекти, які захистять український бізнес від рейдерства. Про це розповіла голова спецкомісії, народний депутат Галина Янченко, передає УНН із посиланням на повідомлення у telegram партії "Слуга народу".

Один із документів буде направлений на зміни у Кримінальний кодекс України.

"Там передбачається зміна диспозицій статей. Тобто, цей законопроект зробить реєстраторів і, очевидно, нотаріусів більш відповідальними перед тим, як вони вчиняють реєстраційні дії", - уточнила нардеп.

Другий проект ЗУ нардепи напрацьовували спільно із міністерством юстиції. Документ стане "червоною кнопкою", яка допоможе бізнесу захистити себе від рейдерства, інформує Янченко.

"Ні для кого не секрет що відбиватися від рейдерів дуже складно. І іноді, поки відбудуться якісь розборки і пройдуть судові рішення - свої активи повернути вже складно. Тому зараз ми активно напрацьовуємо механізми, які допоможуть максимально швидко реагувати на звернення і скарги добросовісного бізнесу", - додає нардеп.

До розробки проектів ЗУ може долучитися бізнес, інформує Янченко.

"Справа в тім, що деякі проекти ЗУ, які приймає ВР, не завжди знаходять резонанс і відгук серед стейкхолдерів. Тому ми максимально залучаємо до спільного відпрацювання законопроектів усі зацікавлені сторони", - додала вона.

Раніше УНН повідомляв про рейдерство будівлі в історичному центрі столиці, на Софійській площі (провулок Рильського,6), яке стало можливим через протиправні дії реєстратора Ганни Чуйко. Власнику будівлі, компанії “Рантьє плюс” знадобився рік, аби оскаржити дії реєстратора та відновити свої права.

Варто зазначити, що цей же реєстратор переписала ще одне приміщення у столиці на користь третіх осіб, на підставі підробних документів.

Адвокати пояснюють таке рейдерство відсутністю покарання для реєстраторів, зокрема і з боку Мін'юсту.

“У нас нова судова практика: ані реєстратор — чорний чи білий, який зареєстрував неправомірно майно чи перереєстрував його, ані нотаріус, який зробив такі речі, не є навіть відповідачем в суді — на нього не можна подати позов. Виходить, що вся судова система працює на рейдерів, а Міністерство, як я розумію, це угрупування очолює”, — наголосив Денис Ципін.

Українські Національні Новини

Політика