parlament-ukhvalyv-zakonoproekt-pro-kryminalizatsiiu-kontrabandy-z-popravkamy-zaproponovanymy-biznesom

Парламент ухвалив законопроєкт про криміналізацію контрабанди з поправками, запропонованими бізнесом

 • 108506 переглядiв

Верховна Рада ухвалила закон про криміналізацію контрабанди, включивши до нього поправки, запропоновані бізнесом після того, як проект був доопрацьований з урахуванням їхніх зауважень; прийняття закону було необхідним для отримання 1,5 мільярда євро допомоги від ЄС.

Рада прийняла законопроєкт #5420 щодо криміналізації контрабанди із правками комітету, пропонованими українським бізнесом. За це рішення віддали голоси 248 депутатів. Про ухвалення документа повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, передає УНН.

Ще раз дякую бізнесу, що ми так швидко разом змінили позицію) Маємо півроку на перезавантаження БЕБ)

– подякував Железняк за участь в ухваленні законопроєкту українським підприємцям.

Деталі

Зокрема, Железняк зазначив, що  була прийнята редакція Комітету, в яку вчора були внесені правки на яких наполягав бізнес.

Зокрема, по даним нардепа у проект закону внесли щонайменше п’ять змін.

1) Пороги для товарної контрабанди пропонується підняти в 5-ть раз.

2) Пороги для підакцизних підняти у 2 рази.

3) Вступ в силу товарної відкладається до середини 2024-го року. Як я і говорив, це дедлайн по МВФ по перезавантаженню БЕБ

4) враховано численні наполягання бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину.

5) суттєво обмежено можливі випадки притягнення до відповідальності за "контрабандними" статтями за подання документів із неправдивими відомостями – у зміненій редакції вони мають бути підставою для переміщення товарів, мають підлягати обов’язковому декларуванню відповідно до митного законодавства, а також мати вплив на визначення розміру митних платежів чи дотримання заходів нетарифного регулювання.

Зазначимо, що прийняття цього законопроекту є вимогою макрофіну від ЄС на 1,5 млрд євро в цьому році.

Нагадаємо

6 грудня парламентарі заявили, що Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності переглянув своє рішення щодо проєкту закону про криміналізацію контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірне декларування товарів (№ 5420).

У той же день бізнес закликав нардепів доопрацювати законопроєкт №5420 щодо криміналізації контрабанди.

Зокрема, Європейська бізнес асоціація зазначила, що найбільш гарячими для бізнесу є кілька аспектів: зокрема, поріг відповідальності за митні правопорушення – 147 тис. несплачених платежів – необґрунтовано низький (для порівняння, відповідальність за ухилення від сплати податків настає за умови несплати близько 3 млн грн); проєкт закону передбачає надто широкий діапазон у виборі покарання (відносно невеликий штраф 17 тис. грн або позбавлення волі на тривалий термін до 11 років, що несе за собою множинні корупційні ризики) та ін.

Тетяна Салганік

Економіка

    Популярні

    Новини по темі