ukenru
parlament-izrayilyu-zbirayetsya-progolosuvati-za-zatverdzhennya-novogo-uryadu-do-14-chervnya

Парламент Ізраїлю збирається проголосувати за затвердження нового уряду до 14 червня

 • 15187 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Кнесет (парламент) Ізраїлю збирається проголосувати за затвердження нового уряду, сформованого противниками чинного прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, до 14 червня. Про це заявив спікер парламенту Ярів Левін в понеділок, передає УНН з посиланням на The Times of Israel.

Деталі

Левін офіційно інформував Кнесет про зроблену минулого тижня заяву лідера опозиційної до уряду Нетаньягу центристської партії "Єш Атід" Яїра Лапіда про те, що він може сформувати уряд

Але Левін, член партії "Лікуд" прем'єр-міністра Нетаньягу, не уточнив, у який день відбудеться голосування, що приводить до присяги. Найпізніша можлива дата - 14 червня.

"Оголошення про те, коли буде голосування, що приводить до присяги, буде зроблено пізніше", - заявив він.

"Крок Левіна, схоже, спрямований на те, щоб дати Нетаньяху і його... блоку більше часу, щоб спробувати перешкодити "зміні уряду", потенційні члени якого закликали до якнайшвидшого проведення голосування. Нова восьмипартійна коаліція, в якій лідер "Яміна" Нафталі Беннетт буде виконувати обов'язки прем'єр-міністра протягом перших двох років, схоже, має підтримку 61 з 120 депутатів Кнесету", - пише видання.

Контекст

Парламентські вибори в Ізраїлі — вже четверті за два останні роки — відбулися 23 березня. На них перемогла консервативна партія “Лікуд”, очолювана Біньяміном Нетаньягу. Утім, партія отримала лише чверть від 120 мандатів і не змогла сформувати новий уряд.

Тому останніми тижнями в країні тривали переговори щодо створення так званої коаліції змін, для утворення уряду без участі “Лікуд”. На тлі цієї політичної кризи в Ізраїлі відбулись вибори президента — 2 червня парламент країни обрав главою держави Іцхака Герцога, який з 2013 року очолював опозиційну політсилу “Авода” (Партію праці). Він перебере президентські повноваження у Реувена Рівліна 9 липня.

2 червня ізраїльська партія "Єш атід" Яїра Лапіда домовилася про створення урядової коаліції, до якої увійдуть, зокрема, партія правого спрямування "Яміна" Нафталі Беннетта та партія "Об'єднаний арабський список" (РААМ) Мансура Аббаса.

За повідомленнями ЗМІ, Лапід та Беннеттт погодились на ротацію на посаді голови уряду — перші два роки її обійматиме Беннетт, а другі — Лапід. Як очікується, спочатку Лапід буде обіймати посаду очільника МЗС.

Таким чином лідер консервативної партії “Лікуд”, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, який обіймав цю посаду протягом останніх 12 років, має втратити владу. Він залишить свою посаду, коли новий уряд буде приведений до присяги.

Українські Національні Новини

Новини Світу