oshukaly-viiskovykh-na-46-milioniv-na-skhemi-z-prodazhem-avto-ta-droniv-dlia-zsu-ukraina-ta-moldova-spilno-vykryly-bandu

Ошукали військових на 46 мільйонів на схемі з продажем авто та дронів для ЗСУ: Україна та Молдова спільно викрили банду

 • 19577 переглядiв

Припинено діяльність злочинної групи, яка продавала неіснуючі дрони та автівки для ЗСУ. Частина зловмисників затримана в Молдові, встановлено 67 епізодів шахрайства.

Поліцейські припинили діяльність організованої злочинної групи, учасники "продавали" в інтернеті неіснуючі дрони та автівки для військових ЗСУ. Нині встановлено 67 епізодів злочинної діяльності шахраїв, а попередня сума збитків перевищує 46 млн грн. Деякі зловмисники затримані в межах міжнародної спецоперації на території Республіки Молдова, повідомив у середу Департамент кіберполіції Нацполіції та Офіс Генпрокурора, пише УНН.

Деталі

Українські та молдовські правоохоронці викрили організовану групу зловмисників, які з 2023 року ошукували українських військових, членів їхніх сімей та волонтерів під приводом продажу неіснуючих автомобілів та дронів для ЗСУ.

Прокуратурами обох країн було створено спільну слідчу групу.

Правоохоронці встановили, що до скоєння злочинів причетні особи віком від 17 до 46 років. З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну вісім фігурантів, які проживали на території Одеської області, переїхали до Республіки Молдова, звідки, як повідомляється, почали реалізовувати шахрайські схеми.

"Організував злочинну діяльність 34-річний уродженець рф, який розподілив між спільниками обов’язки з постачання на територію Молдови сім-карт українських мобільних операторів, створення фейкових оголошень на популярних маркетплейсах та рекламну кампанію для просування своїх "послуг" в інтернеті", - ідеться у повідомленні.

Зловмисники, за даними кіберполіції, розміщували оголошення про продаж автівок для ЗСУ за привабливими цінами. З потенційними покупцями, за даними поліції, фігуранти спілкувалися в одному з месенджерів та домовлялися про передплату за пригон автівки з-за кордону або придбання дронів.

"Особливий цинізм полягав у тому, що зловмисники вимагали від потерпілих документально підтвердити свою приналежність до ЗСУ або волонтерської діяльності. Далі, отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку рф, видаляли листування та блокували замовників, не виконуючи зобов’язань", - сказано у повідомленні.

Фігуранти, за даними правоохоронців, знімали гроші у банкоматах Республіки Молдови або використовували їх при онлайн-розрахунках. Легалізація коштів, як вказано, відбувалася шляхом придбання транспортних засобів преміум-класу та золотих виробів.

Поліцейські у межах міжнародного співробітництва провели 23 обшуки на території Республіки Молдова та 13 в Одеській і Дніпропетровській областях за адресами проживання та в транспортних засобах фігурантів.

Як повідомляється, вилучено гроші в сумі близько 250 тисяч гривень, 61 тисяча доларів, 20 транспортних засобів преміум класу, близько 5 кг золотих виробів, мобільні телефони, понад 80 карток банків Молдови, України та рф, зброю, чорнові записи, комп’ютерну техніку.

Наразі встановлено 67 епізодів злочинної діяльності, а попереднья сума збитків перевищує 46 млн грн

- повідомили у кіберполіції.

За даними Офісу Генпрокурора, наразі правоохоронці Республіки Молдова повідомили про підозру у шахрайстві 9 громадянам України (ч. 6 ст. 190 Кримінального кодексу Республіки Молдова). На цей час, як вказано, 8 з 9 підозрюваних в Республіці Молдова обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Українські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) ККУ. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Збирала донати для ЗСУ: столичні поліцейські викрили псевдоволонтерку31.07.24, 16:08

Новини по темі

Курс валют на 14 серпня: долар продовжує ріст

 • 23181 переглядiв