orban-u-lysti-lideram-yes-napysav-pro-myrnyi-plan-trampa-i-vysunuv-ideiu-shchodo-vzaiemodii-z-rf-ft

Орбан у листі лідерам ЄС написав про "мирний" план Трампа і висунув ідею щодо взаємодії з рф - FT

 • 33799 переглядiв

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на тлі проведених приватних перемовин з кандидатом у президенти США від Республіканської партії Дональдом Трампом написав лист лідерам ЄС про "мирний" план Трампа і висунув ідею щодо взаємодії з рф.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на тлі проведених приватних перемовин з кандидатом у президенти США від Республіканської партії Дональдом Трампом написав лист лідерам ЄС про "мирний" план Трампа і висунув ідею щодо взаємодії з рф, повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

"Ми не можемо очікувати жодної мирної ініціативи від [Трампа] до виборів. Однак я можу з упевненістю заявити, що невдовзі після своєї перемоги на виборах він не чекатиме до своєї інавгурації, а буде готовий негайно виступити як мирний посередник, - написав Орбан у своєму листі, надісланому президенту Європейської ради Шарлю Мішелю та іншим лідерам ЄС. - У нього є докладні та добре обґрунтовані плани щодо цього".

"Така перспектива означає, що ЄС має відновити прямі дипломатичні контакти з росією та розпочати переговори на "високому рівні" з Китаєм, щоб знайти мирне вирішення війни в Україні", - як пише видання, заявив прем'єр-міністр Угорщини у приватному листі лідерам ЄС після консультацій у москві та Пекіні.

Це означає, що ЄС має передбачати зміну політики США, як вказано, заявив Орбан, і "або прийняти необхідність негайних переговорів між росією та Україною, або взяти на себе більше відповідальності за фінансування оборони України".

Джей Ді Венс, сенатор-республіканець від Огайо, якого Трамп у понеділок обрав своїм кандидатом на посаду віце-президента, у лютневій статті в газеті FT закликав Європу взяти на себе більший тягар підтримки України.

Кандидат у віцепрезиденти США від Трампа: що Джей Ді Венс говорив про Україну16.07.24, 10:25

"Я більш ніж переконаний, що за ймовірного результату перемоги президента Трампа пропорція фінансового тягаря між США і ЄС істотно зміниться на невигоду ЄС, коли йдеться про фінансову підтримку України", - написав Орбан у листі.

Прем’єр-міністр Угорщини, який, як зауважує видання, довгий час був найбільш проросійським лідером ЄС, критикуючи західні санкції проти москви та військову підтримку України, вимагаючи припинення вогню під час війни та мирних переговорів, написав, що "наша європейська стратегія в ім’я трансатлантичної єдності скопіювала провоєнну політику США".

"Досі у нас не було суверенної та незалежної європейської стратегії чи плану політичних дій. Пропоную обговорити, чи доцільне продовження цієї політики у майбутньому", - заявив Орбан.

Він вказав лідерам ЄС: "Ми можемо знайти вікно можливостей із міцною моральною та раціональною основою, щоб почати новий розділ у нашій політиці"...[і] докласти зусиль для зниження напруженості та/або створення умов для тимчасового припинення вогню та/або початку мирних переговорів".

Доповнення

Опис Орбаном "мирного" плану Трампа для України, як зауважує видання, "відповідає політичному документу щодо конфлікту, написаного двома союзниками колишнього президента, які, як очікується, обіймуть керівні посади в галузі національної безпеки в його адміністрації, якщо він переможе на виборах листопадів у США".

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Потужний вибух пролунав у Херсоні: що відомо

     • 26867 переглядiв

    Команда МВФ розпочинає роботу у Києві: про що говоритимуть

     • 54494 переглядiв