ukenru
ombudsmen-rozpovila-koli-konsuli-vidvidayut-viyskovopolonenikh-moryakiv-u-rf

Омбудсмен розповіла, коли консули відвідають військовополонених моряків у РФ

 • 8648 переглядiв

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Консули України відвідають поранених військовополонених моряків 10 січня, а інших - 14-16 січня. Про це в ефірі ATR повідомила Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова, передає УНН.

"Сьогодні я отримала інформацію від наших консулів, що вони вже отримали дозвіл, і 10 січня зможуть відвідати наших хлопчиків у "Матроській тиші" - Артеменка, Ейдера і Сороку. Ще раз зможуть подивитися, як вони себе почувають, практично через місяць, адже останній раз консули у них були на початку грудня", - сказала Денісова.

Вона ще раз підкреслила, що досі Україна не отримала офіційної інформації про поранення і лікуванні військовополонених моряків.

"Ми вимагаємо від Москалькової і від Федотова, який керує Радою з прав людини РФ, щоб вони дали інформацію про поранених з підтвердженням медичних висновків", - сказала Денісова.

Також вона зазначила, що інших військовополонених моряків, яких утримують у "Лефортово", консули відвідають 14-16 січня.

Як повідомляв УНН, 25 листопада прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі. Затримані українські кораблі були доставлені в окуповану Керч. У полон були взяті 24 особи - військові моряки та співробітники СБУ.

24 українських моряків заарештували у Криму 27 і 28 листопада на два місяці. Згодом у Росії заявили, що у московське СІЗО "Лефортово" з окупованого Криму доставили 21 українського моряка, ще троє перебувають у лікарні "Матроської тиші". Україна згодом підтвердила інформацію про переправлення військових до Росії.

Усі затримані українські моряки визнали себе військовополоненими.

Українські Національні Новини

Політика