ukenru
olafa-sholtsa-bude-ofitsiyno-obrano-kantslerom-nimechchini-8-grudnya

Олафа Шольца буде офіційно обрано канцлером Німеччини 8 грудня

 • 27226 переглядiв

КИЇВ. 2 грудня. УНН. Очікується, що міністр фінансів Олаф Шольц буде офіційно обраний канцлером Німеччини 8 грудня, замінивши Ангелу Меркель, йдеться в заяві парламенту в четвер, інформує УНН.

Цитата

"День виборів канцлера очікується в середу, 8 грудня 2021 року", - йдеться в повідомленні Бундестагу.

Деталі

У Німеччині закінчилися переговори щодо формування нового коаліційного уряду.

Соціал-демократична партія Німеччини на чолі з Шольцем, "зелені" та Вільна демократична партія, домовилися про міністерські портфелі. Так СДПН має отримати шість постів на додаток до канцлера Олафа Шольца, п'ять дістанеться "зеленим" і чотири - ВДП.

Раніше німецькі ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що посаду глави МЗС обійме голова "зелених" Анналена Бербок. Вона може стати першою жінкою-міністром закордонних справ Німеччини. Бербок є противницею проекту "Північний потік 2" та критикує Китай за порушення прав людини.

Хто такий Олаф Шольц

63-річний соціал-демократ Олаф Шольц походить з західної Німеччини і є юристом за освітою. Був активістом молодіжного крила соціал-демократів, у 1980-х роках критикував НАТО та домінування великого бізнесу у ФРН. Він був мером Гамбургу протягом двох термінів поспіль. Шольц був одним з найближчих соратників канцлера Герхарда Шрьодера, два роки обіймав посаду генсека СДПН.

З 2018 року був віце-канцлером Німеччини та міністром фінансів в уряді Ангели Меркель.

Шольц та Україна

На відміну від своїх колег по СДПН Олаф Шольц дотримується стриманої, однак досить жорсткої позиції стосовно російського керівництва. Зокрема, він різко критикував Кремль за окупацію Криму, а також за агресію на сході України та в Азовському морі.

Не досить однозначна позиція в нього щодо "Північного потоку-2". Хоч Шольц виступив за добудову російського газогону, назвавши його виключно економічним проектом, він також відстоює гарантії безпеки для Києва. Зокрема, після перемоги СДПН на виборах він заявив, Німеччина має подбати про те, щоб Україна й надалі залишилася транзитною державою газу з Росії до ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу