ohp-zoboviazanyi-vidkryvaty-kryminalne-provadzhennia-za-zaiavoiu-suddi-pro-tysk-i-vtruchannia-v-yoho-diialnist-ekschlen-vrp

ОГП зобовʼязаний відкривати кримінальне провадження за заявою судді про тиск і втручання в його діяльність – ексчлен ВРП

 • 101204 переглядiв

Колишній член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко вважає, що якщо Офіс генпрокурора зайняв відмовився відкривати кримінальне провадження, то за таких обставин має бути дуже активна позиція Вищої ради правосуддя.

Офіс генерального прокурора зобовʼязаний вносити відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) за заявою судді про тиск на нього та втручання у його діяльність. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив колишній член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко.

Деталі

Раніше голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев опублікував у Telegram-каналі кілька дописів, у яких, закликав громадськість до тиску на суд та відверто критикував рішення суддів. Суддя Шевченківського районного суду Києва Віталій Циктіч звернувся до Вищої ради правосуддя і Офісу генерального прокурора із заявою про тиск з боку Гетманцева і намагання нардепа впливати на рішення суду і втручатись у його діяльність. Після того Гетманцев опублікував ще один допис, у якому розкритикував рішення колегії суддів Дніпропетровського окружного адмінсуду. Вони визнали, що Нацбанк ухвалив незаконне рішення про позбавлення ліцензії та старт ліквідації банку "Конкорд". Ймовірно таким чином Гетманцев хотів вплинути на суддів, які розглядатимуть апеляційну скаргу НБУ. Суддя Циктіч повідомив УНН, що Офіс Генпрокурора відмовився відкривати кримінальне провадження за його заявою. 

Коли є звернення судді – вони (ОГП – ред.) зобов’язані хоча би внести відомості в реєстр досудового розслідування (ЄРДР – ред.) і розпочати досудове розслідування всіх обставин, які пов’язані з впливом на суддю, тобто втручанням у здійснення правосуддя. Що значить для них не достатньо підстав? Я не знаю характеру справи, звернення судді, але якщо таке звернення є – то напевно був хтось, хто на нього впливав. І цього вже достатньо, якщо є факт впливу на суддю з метою здійснення правосуддя

 - зазначив Бойко.

За його словами, якщо Офіс генпрокурора зайняв таку позицію і відмовився відкривати кримінальне провадження, то за таких обставин має бути дуже активна позиція Вищої ради правосуддя.

ВРП мала б захистити інтереси судді, оскільки ідеться про суддівську незалежність. І власне відповідно до закону саме ВРП повинна вжити всіх заходів, аби гарантувати суддівську недоторканість і незалежність

- підкреслив Бойко.

Нагадаємо

Раніше президент Всеукраїнської асоціації суддів у відставці Денис Невʼядомський наголосив, що своїми закликами Гетманцев порушує Кримінальний кодекс України. Нардеп, за його словами, зокрема закликає до втручання в діяльність суду, а також порушує презумпцію невинуватості.

Адвокат Дмитро Касьяненко зазначив, що допис Гетманцева може бути розцінений як тиск на суддю та вплив на його рішення. Юрист Сергій Лисенко вважає, що Гетманцев через соцмережі намагається впливати на суд через громадську думку і перебирає на себе роль судді визначаючи, яке рішення Феміди буди законним у кримінальному провадженні щодо нелегального тютюну.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі