ukenru
odin-divizion-patriotiv-mozhe-zakriti-kii-v-ekspert-rozpoviv-chi-zdatna-ukrai-na-z-novoyu-dopomogoyu-ssha-zakriti-nebo

Один дивізіон "Патріотів" може закрити Київ: експерт розповів, чи здатна Україна з новою допомогою США закрити небо

 • 747092 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. За інформацією, яку минулого тижня поширило видання The Washington Post, у пакеті допомоги США на 40 млрд доларів передбачено передачу Україні сучасних систем озброєння, таких як ЗРК Patriot. Про те, наскільки дієвими є системи, і чи складно ними управляти, УНН поспілкувався з військовим експертом Олегом Ждановим.

Цитата

«Є різні комплекси (йдеться про ЗРК Patriot – ред.) – протиракетний і протиповітряний. Різниця у кількості батарей і вартості самого комплексу. По складності, він не такий складний (в управлінні – ред.), ми можемо його опанувати – підготувати розрахунки і працювати. Справа в тому, що він набагато ефективніший, аніж наші існуючі комплекси, такі як той самий С-300», - каже Жданов.

«Він більш надійно захищає небо. Якщо його дадуть, то, скажімо, один дивізіон може закрити Київ. Якщо у протиракетному виконанні 9 батарей були поставлені, – він заздалегідь стає у кільце, і пробити це кільце практично неможливо», - вважає експерт.

Деталі

Водночас, зазначає він, скільки таких комплексів потрібно для того, щоб ущільнити українську протиповітряну оборону, щоб можна було казати: «так, наш повітряний простір надійно закритий» - необхідно розрахувати.

«Але, скажу так, що це буде не один дивізіон», - додає співрозмовник.

Така система знадобилася б зокрема і для захисту тих поставок озброєння, які надходять в Україну з-за кордону.

Жданов зауважив, що у новому пакеті допомоги від США будуть й інші види озброєння. Головне – щоб надали артилерію, танки, бронемашини типу бойових машин піхоти для того, щоб українські сили могли формувати новітні частини і створювати наступальне угруповування.

Розмірковуючи про саме перекидання зі США, зокрема, бронемашин чи ЗРК, експерт зауважив, що процес займе певний час.

«Це море. Тобто, скільки буде йти судно забезпечення військово-морських сил США до європейського континенту? Десь 2-3 тижні. Потім відгрузка, потім транспортування по Європі. Тобто, за місяць-півтора ми можемо отримати, уже у великій кількості, тому що пароплави привезуть не одну одиницю, а декілька сотень», - каже він.

І додає, що допомога з європейських складів надійде швидше.

«Тому, сьогодні, як казав пан Буданов, скоріш за все на серпень треба орієнтуватись – новий термін контрнаступальної операції… На жаль, не все робиться так швидко, як хотілось би. Тож, будемо чекати», - заключив фахівець.

Додамо

21 травня президент США Джо Байден підписав закон про 40 мільярдів доларів на допомогу Україні.

Українська сторона зазначає, що ці кошти спрямують на підтримку України, аби постачання військової допомоги відбувалося безперебійно, доки не запрацює програма ленд-лізу.

Українські Національні Новини

Політика