nyzka-krain-yes-napoliahaiut-na-pomiakshenni-sanktsii-proty-rosii-u-novomu-paketi-bloomberg

Низка країн ЄС наполягають на пом'якшенні санкцій проти росії у новому пакеті - Bloomberg

 • 51020 переглядiв

Кілька країн ЄС наполягають на послабленні запропонованого 12-й пакету антиросійських санкцій, щоб уникнути правових проблем і несприятливих конкурентних умов для європейських компаній. Пакет має на меті запобігти ухиленню від санкцій через треті країни, особливо щодо пріоритетних товарів, таких як напівпровідники.

Деякі країни Євросоюзу виступили за пом'якшення антиросійських санкцій, у новому 12-му пакеті, спрямованих на припинення обходу санкцій проти рф через треті країни. Про це пише Bloomberg, передає УНН.

Група держав-членів [Євросоюзу] наполягає на пом'якшенні пропозицій ЄС, спрямованих на припинення обходу санкцій проти Росії через треті країни

 - ідеться у матеріалі видання.

Виконавчий орган блоку запропонував заборонити імпортерам перепродавати так звані високопріоритетні предмети до росії або для використання в росії. Це, зокрема, напівпровідники, які використовуються або потрібні для виготовлення зброї.  Крім того, компаніям було запропоновано вносити на депозитний рахунок конкретну суму, для забезпечення дотримання цієї заборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синхронізація з партнерами: Зеленський у відеозверненні розповів про санкції проти рф

Однак представники низки великих держав-членів ЄС цього тижня висловили занепокоєння щодо законності і доцільності запиту таких положень від імпортерів. Згідно з джерелами Bloomberg, країни також хочуть звузити сферу застосування потенційних положень і перелік товарів, на які поширюватиметься запропонований захід. Також, вказується, що країни-члени побоюються, що контрактні вимоги можуть поставити європейські компанії в невигідне конкурентне становище.

Останні дані про торгівлю, опубліковані агентством Bloomberg, показують, що експорт з Вірменії, Азербайджану і Узбекистану, впав у другій половині 2023 року, тим не менш, в основному залишається вищим за рівень, що був до 2022 року. Понад 80% закордонних закупівель пріоритетних для рф товарів зараз надходить з Китаю та Гонконгу, крім того росія змогла встановити нові маршрути через Таїланд і Малайзію.

Цікавий твердження: Об'єднані Арабські Емірати, які були ще одним основним каналом, що використовувався росією, нещодавно дали зрозуміти, що вони будуть робити більше для контролю за експортом. Але ОАЕ не надають своєчасних даних про торгівлю, зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Товари подвійного призначення, які мали потрапити до ЗСУ, зникли у невідомому напрямку – Мінсоцполітики

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Міненерго: в аварійний ремонт вийшли два блоки ТЕС

     • 47429 переглядiв

    У рф оголошено в розшук прес-секретаря Meta Енді Стоуна

     • 45778 переглядiв