novyi-uriad-polshchi-mozhe-lehalizuvaty-odnostatevi-tsyvilni-partnerstva

Новий уряд Польщі може легалізувати одностатеві цивільні партнерства

 • 32467 переглядiв

Заступник міністра юстиції Польщі Аркадіуш Мірча заявив, що уряд планує легалізувати одностатеві партнерства у відповідь на рішення ЄСПЛ про те, що нинішня відсутність юридичного визнання порушує права людини. Президент Анджей Дуда, ймовірно, поставиться до цього скептично.

Новий уряд Польщі вважає, що країна повинна легалізувати одностатеві партнерства. Про це в коментарі RMF FM заявив новий заступник міністра юстиції Польщі Аркадіуш Мирча, передає УНН.

Деталі

Днями Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив, що Польща порушила право на приватне та сімейне життя, відмовивши одностатевим парам у будь-якій формі юридичного визнання та захисту.

На тлі цієї заяви, журналісти запитали в урядовця плани на легалізацію одностатевих партнерств.

Ми вважаємо, що це має бути запроваджено в польську правову систему

- заявив Аркадіуш Мирча.

Водночас він підкреслив, що президент Польщі Анджей Дуда, який походить від консервативної партії "Право і справедливість" (ПіС), швидше за все, скептично поставиться до цієї пропозиції. 

Проте, за його словами, це не звільняє новий кабінет міністрів від обов'язку "намагатися проявити повну старанність у впровадженні такого роду рішень".

Ми говоримо про фундаментальні права людини

- додав заступник міністра юстиції Польщі

Аркадіуш Мирча зауважив, що це питання може бути підняте в парламенті "найближчим часом". Він також додав, що  йому не відомо про   консультації між Міністерством юстиції та президентом з цього питання.

Доповнення 

12 грудня Європейський суд з прав людини визнав, що влада Польщі порушує права людини, коли не дозволяє одностатевим парам укласти офіційний союз на своїй території. 

Заявниками є 10 громадян Польщі, які народилися між 1963 і 1991 роками та мешкають в одностатевих родинах у містах Лодзь, Краків і Варшава.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Чехії Мілош Земан пообіцяв заборонити одностатеві шлюби

Заявники наголошували, що переважна більшість країн-членів Ради Європи надає одностатевим парам право одружуватись або укладати зареєстровані цивільні союзи, тож їх фактично дискримінують, наприклад, у питаннях спадщини, оподаткування тощо. 

Нагадаємо

В Україні  Міноборони та Мін'юст виступили за ухвалення законопроєкту № 9103 "Про інститут реєстрованих партнерств".

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі