ukenru
novi-zakoni-pro-kolaborantiv-i-rosiyskiy-biznes-v-ukrayini-ye-ale-spiski-sche-formuyutsya-zakonodavitsya-poyasnila-komu-gotuvatisya-do-konfiskatsiyi-mayna

Нові закони про колаборантів і російський бізнес в Україні - є, але списки - ще формуються: законодавиця пояснила, кому готуватися до конфіскації майна

 • 294457 переглядiв

КИЇВ. 30 квітня. УНН. На початку березня Верховна Рада України ухвалила закон №2116-IX, який дає можливість вилучати у росіян майно на користь України, паралельно з цим - вже формуються списки колаборантів. За словами співголови фракції "Голос" і співавторки документу Юлії Клименко, список колаборантів і конфіскація майна, відповідно до ЗУ – це два паралельних процеси, тобто особа може бути колаборантом і не мати майна, пояснила вона журналістам УНН.

Цитата

“Колаборанти – це один закон, а майно – інший. По цьому закону КМУ повинен був скласти списки майна фізичних і юридичних осіб, яким належать це майно, і передати на затвердження у РНБО. Після того, як РНБО приймає рішення, це затверджує указом Президент, і тоді починається процес конфіскації майна.

Однак на цей час, чесно вам скажу, жодного списку і жодного затвердженого рішення я не бачила. Може воно було якесь таємне, але на мої очі воно не попадалося. Я зробила депутатський запит і як тільки матиму інформацію – поділюся”, - повідомила Клименко.

Водночас, на її думку цей механізм вже має бути запущений, бо в Україні - війна, а російський бізнес та колаборанти й досі працюють на руку агресору.

“Механізм є, однак його ніхто не реалізує. І це є велике питання, в тому числі і політичне, чому це не робиться. Бо зараз якраз той час, коли це треба робити. Ми кожен день витрачаємо величезні кошти на війну, і це не справедливо, коли майно росіян продовжує тут працювати”, - наголосила Клименко.

До теми

Допоки механізми реалізації законів щодо колаборантів та рф бізнес в Україні опрацьовуються, бізнес росіян продовжує працювати на території нашої держави. До прикладу, в Одесі й досі працюють компанії, афілійовані з ексдепутатом-втікачем Русланом Тарпаном, які контролюються з росії.

Компанії “Гранд Отель”, “Компас Проект” та “Квартал Руссова”, за даними реєстрів, мають у своєму складі бенефіціара та учасника з паспортом країни-агресора. Про це йдеться в розслідуванні УНН “Війна війною, а російський бізнес - за розкладом: як працюють компанії розшукуваного Руслана Тарпана".

Засновник вищезазначених ТОВ - Раміль Шайдуллін. Як виявилося, він має російське громадянство.

А сам Руслан Тарпан ще з 2017 року переховується від українських правоохоронців через махінації з держбюджетом. У 2021 році його оголосили у міжнародний розшук та обрали міру запобіжного заходу у вигляді заочного тримання під вартою. Наразі Тарпан - головний підозрюваний у справі щодо розкрадання держкоштів під час будування екологічного проекту “Глибоководний випуск”.

У Верховній Раді України наразі розпочали підготовку депутатських звернень щодо стану розслідування справ стосовно Тарпана.

Ба більше - експерти та депутати вважають, що його треба внести до списку колаборантів, бо “він давно працює на російські інтереси”.

Українські Національні Новини

Політика