nizka-latinoamerikanskikh-krayin-vchinili-opir-formulyuvannyam-pro-viynu-u-zayavi-samitu-z-yes-reuters

Низка латиноамериканських країн вчинили опір формулюванням про війну у заяві саміту з ЄС - Reuters

 • 194221 переглядiв

КИЇВ. 18 липня. УНН. Лідери Європейського Союзу, Латинської Америки та Карибського басейну на саміті ЄС-ЛАК у вівторок щосили намагалися узгодити спільну заяву про війну в Україні, при цьому деякі латиноамериканські країни чинили опір тиску ЄС з метою чіткого засудження росії, повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Суперечки загрожували затьмарити саміт у Брюсселі, оскільки ЄС намагається пожвавити відносини з Латинською Америкою в межах геополітичного потрясіння, викликаного війною росії проти України та зростаючою настороженістю щодо Китаю.

ЄС прагнув включити засудження вторгнення росії в Україну до більш широкої декларації, у якій викладено висновки лідерів саміту. Але на другий день переговорів угоди так і не було досягнуто.

За словами офіційних осіб, знайомих з перебігом переговорів, країни, які мають тісні політичні та економічні зв'язки з росією, такі як Куба і Нікарагуа, чинили опір спробам включити формулювання, що засуджують росію.

У чернетці тексту, з яким ознайомилося агентство Reuters, був вилучений абзац, який засуджував «триваючу війну проти України» та посилався на резолюції ООН, у яких «найрішучішим чином засуджувалась агресія з боку російської федерації».

У документі лише згадувалися «конкретні національні позиції» країн, представлених на саміті, у якому взяли участь близько 50 лідерів із ЄС та Співтовариства держав Латинської Америки та Карибського басейну (СЕЛАК).

Прибувши на саміт у вівторок, прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар сказав, що комюніке має бути «дуже чітким щодо України, це агресивна війна».

"Вчора пізно ввечері були переговори про формулювання, майже кожна країна змогла підписати текст, який чітко підтримував Україну, її право на незалежність, на свободу. Одна чи дві трималися. Давайте подивимося сьогодні вранці", - сказав він.

«Іноді краще взагалі не робити жодних висновків, ніж говорити формулювання, що нічого не значать, але ми ще не на тому етапі», - додав він.

Прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Беттель заявив, що комюніке не можна використовувати для «переписування історії».

"Справа в тому, що росія напала на Україну... ми повинні дивитися правді в очі", - сказав він журналістам.

Він припустив, що у заяві може бути сказано, що деякі конкретні країни не згодні з формулюванням щодо України.

«У нас все ще може бути зауваження, у якому йдеться про те, що майже всі країни приймають (формулювання)… Шкода, якщо ми не можемо домовитися, але я тут не для того, щоб переписувати історію», - сказав він.

Міністр закордонних справ Чилі Альберто ван Клаверен заявив, що його уряд шкодує про цю суперечку.

«Нам дуже шкода ситуація, що склалася, і ми дуже здивовані, що є члени нашої групи, які виступають проти будь-якої резолюції, що стосується війни в Україні», - сказав він.

"Ми думаємо, що це агресивна війна, така позиція Чилі", - додав міністр.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    ДТП на столичній АЗС: водію Audi повідомлено про підозру

     • 726330 переглядiв