ukenru
nimets-mozhe-kupiti-v-ukrayini-u-chotiri-razi-bilshe-kuryatini-nizh-na-batkivschini

Німець може купити в Україні у чотири рази більше курятини, ніж на батьківщині

 • 9739 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Якби німцеві довелося витратити всю свою зарплату на купівлю курячого м'яса, в Україні він придбав би у чотири рази більше, ніж на Батьківщині. Про це свідчать дані Федерального статистичного управління Німеччини, а також аналіз цін на куряче м'ясо у супермаркетах Києва та Мюнхена, передає УНН.

Наприклад, 1 кг курячого філе в Мюнхені коштує близько 10,5 євро, що еквівалентно 370 грн, або майже 4 кг аналогічного м'яса українського виробництва.

Також у Мюнхені вартість 1 кг курячої тушки становить близько 5 євро, що еквівалентно 175 грн або близько 3,5 кг цього продукту вітчизняного виробництва.

Якщо до розрахунку брати середньостатистичну зарплату німця у розмірі 3700 євро на місяць, виходить, що у себе на Батьківщині він може придбати 352 кг курячого філе, а в Україні - майже 1320 кг. Таким чином, куряче м'ясо українського виробника дешевше німецького майже в чотири рази.

Нагадаємо, раніше УНН порівнював ціни на куряче м'ясо в Україні та Америці. Вийшло, що середньостатистична зарплата американця може дозволити йому купити в Україні втричі більше курячого м'яса, ніж у США.

При цьому бюджет держпідтримки американського виробника в сотні разів більший, ніж український. Згідно з інформацією профільного інституту в США, Міністерство сільського господарства Америки щорічно витрачає 25 млрд дол. на дотації своїм фермерам. Причому більшу їх частину, а це близько 85%, отримують лише великі виробники.

У той же час Україна виділила в 2018 році фермерам 6 млрд грн, з яких лише 2 млрд грн призначені на бюджетні дотації виробникам тваринницької продукції. Навіть якщо припустити, що половину з цих дотацій поділять між собою великі виробники курятини, цих грошей може не вистачити для утримання цінових коливань на ринку, стверджують експерти.

Вони вказують, що у 2018 році бюджет дотацій був скорочений удвічі, і тепер становить лише третину від необхідного мінімуму.

"Ціни на м'ясні продукти в Україні багато в чому залежать від державної політики. 2017 рік - яскравий приклад того, як правильна державна підтримка здатна стабілізувати споживчий ринок. На тлі несприятливих явищ у сфері тваринництва, зокрема африканської чуми свиней, зменшення поголів'я худоби і т.д., виробники курятини вперше за довгий час відчували себе більш-менш комфортно. Так звані дотації сприяли утриманню цін на курятину від різкого стрибка. Більше того, в кінці року вартість курки навіть дещо знизилася", - розповів П.Мороз.

Українські Національні Новини

Економіка