nimechchyna-planuie-skorotyty-viiskovu-dopomohu-ukraini-u-biudzheti-na-2025-rik-reuters

Німеччина планує скоротити військову допомогу Україні у бюджеті на 2025 рік - Reuters

 • 31935 переглядiв

Німеччина планує скоротити військову допомогу Україні до 4 мільярдів євро у 2025 році з близько 8 мільярдів євро цього року.

Кабінет міністрів Німеччини планує затвердити бюджет на 2025 рік у середу після кількох місяців суперечок, при цьому у ньому, як очікується, скоротять військову допомогу Україні до 4 млрд євро із приблизно 8 млрд євро цього року, повідомляє Reuters, пише УНН.

Бюджет наступного року буде менш щедрим для України: уряд скоротить військову допомогу країні до 4 мільярдів євро із приблизно 8 мільярдів євро у 2024 році

- пише видання з посиланням на проект бюджету.

Деталі

Найбільша економіка єврозони уникла рецесії на початку року, але зростання було повільніше, ніж очікувалося, і уряд Німеччини, як Велика Британія та Франція, щосили намагається заткнути дірку в бюджеті, вказує видання.

Уряд Німеччини, пише видання, сподівається, що сильне відновлення економіки допоможе йому скоротити розрив у 17 мільярдів євро між прогнозованими видатками та доходами.

При цьому бюджет ФРН на 2025 рік, як зазначається, включає середньострокове фінансове планування до 2028 року, коли закінчиться термін дії спеціального фонду збройних сил для досягнення цілей НАТО щодо мінімальних витрат.

За рік до федеральних виборів досягнення угоди щодо бюджету та довгоочікуваного пакету заходів із запуску економіки, як повідомляється, стало серйозним випробуванням для коаліції, яку часто звинувачують у тому, що їй заважають внутрішні розбіжності.

На червневих європейських виборах правлячі партії в коаліційному уряді Німеччини показали погані результати: крайня права "Альтернатива для Німеччини" посіла друге місце після консерваторів.

Через кілька днів після вторгнення росії в Україну в 2022 році канцлер ФРН Олаф Шольц оголосив "Zeitenwende" (німецькою це історичний поворотний момент) зі створенням спеціального фонду в 100 мільярдів євро для модернізації збройних сил і досягнення рівня оборонних витрат НАТО, еквівалентного 2% ВВП.

У 2028 році дефіцит регулярного бюджету становитиме 39 мільярдів євро, при цьому 28 мільярдів євро буде потрібно для виконання мети НАТО без спеціального фонду, повідомили джерела у міністерстві фінансів. За даними джерел, у 2026 та 2027 роках дефіцит фінансування становитиме 13 мільярдів євро.

Уряд також планує ухвалити в середу додатковий бюджет на поточний рік із додатковими запозиченнями на 11 мільярдів євро, що загалом становитиме 50,3 мільярда євро чистих запозичень, повідомили джерела.

Складання бюджету на 2025 рік та середньострокової фінансової дорожньої карти до 2028 року було важким, оскільки міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер, як повідомляється, зажадав періоду бюджетної консолідації після збільшення видатків під час пандемії COVID-19 та нещодавньої енергетичної кризи.

Окрім того, за даними міністерства фінансів, нові правила Європейського Союзу ще більше обмежують бюджетний потенціал Німеччини, вимагаючи більш жорстких коригувань, ніж відповідно до національного законодавства.

"Я очікую, що всі держави-члени дотримуватимуться наших бюджетних правил, - заявив Лінднер у понеділок перед зустріччю міністрів фінансів ЄС. - Підтримка стійкості нашого державного боргу відповідає нашим спільним інтересам".

Бундестаг затвердив бюджет Німеччини на 2024 рік: передбачається 520 млн євро на закупівлю військового обладнання для України - ЗМІ02.02.24, 14:44

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У Харкові почали будівництво ще трьох підземних шкіл

     • 20831 переглядiв