ukenru
nezgasayuchi-spalakhi-achs-vidshtovkhuyut-investoriv-nardep

Незгасаючі спалахи АЧС відштовхують інвесторів - нардеп

 • 18839 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. Реалізація інвестиційних проектів у свинарстві пов'язана з багатьма ветеринарними ризиками. Один з них - поширення вірусу африканської чуми свиней (АЧС). Про це в коментарі УНН заявив заступник глави комітету ВР з питань аграрної політики Олександр Бакуменко.

"Основна загроза АЧС полягає в тому, що фермери, які бажають будуватися і розвиватися в галузі свинарства, не поспішають реалізовувати свої плани. Їх насторожують незгасаючі спалахи АЧС", - зазначив він.

При цьому, незважаючи на темпи поширення вірусу, Україні не загрожує дефіцит свинини, переконаний Бакуменко.

"Зменшення обсягів виробництва свинини становить десь 5%. Додатково до цього, на українському ринку висока конкуренція - у нас продається імпортна свинина. Наприклад, польська", - наголосив він.

Влада розуміє і приймає загрози поширення вірусу, додав Бакуменко.

"У поточному році, напевно вперше за всю історію незалежної України, ми виділили всю суму грошей, яка була затребувана Держпродспоживслужбою. Йдеться про 687 млн ​​грн. Робота ведеться, але АЧС - проблема непроста. Результат буде, але не в короткостроковій перспективі" , - зазначив нардеп.

Як повідомляв УНН, в Мінагро стверджують, що проблеми з АЧС в галузі свинарства немає. Однак, статистичні дані свідчать дещо про інші тенденції.

Так, за підсумками 2017 року, збитки фермерів від АЧС досягли 12 млн доларів. При цьому, станом на лютий поточного року, вони отримали лише 37% компенсацій за знищене через вірус поголів'я.

За словами нардепа Сергія Тригубенка, темпи поширення вірусу по території України поки не знижуються.

Так, тільки протягом минулого тижня було зафіксовано, щонайменше, чотири нових випадки АЧС (в Черкаській, Київській, Рівненській та Тернопільській областях).

Ціни на свинину і сало на тлі того, що відбувається, ростуть рекордними темпами. За рік свинина додала в ціні близько 40%, а сало - більше 70%.

Українські Національні Новини

Економіка