ukenru
nevidpovidnist-lyustratsiynogo-zakonu-yevropeyskiy-konventsiyi-bula-ochevidna-sche-na-pochatku-yurist

Невідповідність люстраційного закону Європейській конвенції була очевидна ще на початку - юрист

 • 8528 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Про те, що ЗУ "Про очищення влади" порушує права людини, і про те, що рано чи пізно будуть відповідні висновки ЄСПЛ, було відомо із самого початку - на момент ухвалення цього документу. Про це в ефірі програми "Свобода слова з Куликовим" заявив юрист, експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини Михайло Каменєв, передає УНН.

Він нагадав, що ЗУ "Про очищення влади" набув чинності у жовтні 2014 року. Через 5 років Європейський суд з прав людини визнав, що положення ЗУ не відповідають Європейській конвенції, тобто порушують права людини.

"Це не остаточне рішення, це рішення палати, яке уряд України може оскаржити до Великої палати. Але навряд чи це матиме якісь перспективи, оскільки це не якась дуже сумнівна або незрозуміла справа. Є доволі багато висновків європейських структур щодо якості цього закону", - зазначив він.

Ще на момент ухвалення ЗУ правозахисна спільнота попереджала, що він порушує права людини, продовжив Каменєв.

"Казали, що закон у тому вигляді, в якому він просувався, буде в перспективі визнаний Європейським судом таким, що порушує права людини. І ми побачили цей результат", - сказав він.

Каменєв нагадав, що був ще висновок Венеційської комісії, яка вказала на вкрай погану якість закону "Про очищення влади".

При цьому юрист переконаний у тому, що питання люстраційного закону ми могли вирішити в Україні.

“Якщо не в парламенті, бо не було на те політичної волі, то це міг зробити Конституційний суд України”, - резюмував він.

Як писав УНН, у справі “Полях та інші проти України” ЄСПЛ одноголосно постановив, що мали місце:

- порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини у зв’язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;
- порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п’яти заявників.

При цьому, у квітні на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувало не менше 122 скарг проти України щодо люстрації.

За словами експерта РПР з питань конституційної реформи Володимира Шаповала, КСУ має нарешті поставити крапку у люстраційному питанні, або ж взагалі закрити вказане провадження. 

Зауважмо, що КСУ продовжує розгляд ЗУ "Про очищення влади" в закритому режимі. Експерти і політики прогнозують, що суд визначиться з цього приводу найближчим часом. При цьому існують думки, що КС скасує лише окремі положення люстрації, зокрема, ті, які перераховані у поданні народних депутатів. 

Українські Національні Новини

Політика