ukenru
nbu-znyzyv-oblikovu-stavku-do-15percent-na-tli-upovilnennia-infliatsii

НБУ знизив облікову ставку до 15% на тлі уповільнення інфляції

 • 31366 переглядiв

Національний банк України знизив облікову ставку з 16% до 15%, посилаючись на уповільнення інфляції та стабільні валютні умови, а також визнаючи такі ризики, як війна та нестабільність міжнародної допомоги.

Національний банк України знизив облікову ставку з 16% до 15%, повідомили у четвер у НБУ, пише УНН.

Деталі

"Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 16% до 15% із 15 грудня 2023 року", - ідеться у повідомленні.

У НБУ вказали, що таке рішення узгоджується зі сповільненням інфляції та поліпшенням інфляційних очікувань.

Як зазначається, надалі НБУ готовий гнучко адаптувати процентну політику, враховуючи зміни у балансі ризиків для курсової стійкості та інфляції.

"Подальша динаміка облікової ставки залежатиме від розвитку інфляційних процесів, стану валютного ринку, ритмічності надходження та достатності обсягів міжнародної допомоги, ситуації з безпековими ризиками та інших чинників", - вказали у НБУ.

Інфляція

Регулятор вказав, що інфляція в листопаді знизилася до 5,1%, навіть дещо швидше, ніж очікувалося. "Сповільненню інфляції сприяло як розширення пропозиції продуктів харчування з нового врожаю, так і поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні", - зазначили у Нацбанку.

"За оцінками НБУ, показники інфляції в грудні залишатимуться близькими до поточних рівнів. Водночас зберігаються ризики пришвидшення інфляції через логістичні труднощі на західних кордонах та швидше вичерпання ефектів від значних урожаїв, передусім овочів", - повідомили у НБУ.

Курс

У регуляторі вказали, що адаптація до режиму керованої гнучкості обмінного курсу пройшла успішно. "Валютний ринок залишився стійким після запровадження нового курсового режиму. Підвищений попит на валюту спостерігався лише в перші дні керованої гнучкості курсу, а надалі баланс попиту та пропозиції валюти поліпшився. Це позначилося й на зменшенні чистого продажу валюти НБУ", - зазначили в Нацбанку.

У листопаді сальдо інтервенцій НБУ, як вказано, становило 2,5 млрд дол. США та було меншим, ніж у попередні місяці. "Як і декларувалося, НБУ щоденно компенсував структурний дефіцит валюти, даючи змогу курсу гривні коливатися як у бік зміцнення, так і в бік послаблення під впливом змін у балансі попиту та пропозиції на валютному ринку", - зауважили у регуляторі.

НБУ зберігатиме активну присутність на валютному ринку для задоволення структурного попиту та згладжування курсових коливань, вказали у центральному банку.

"Структурний дефіцит валюти залишатиметься й надалі з огляду на наслідки війни. Відповідно це потребуватиме від НБУ активної участі на валютному ринку – як для задоволення структурного попиту на валюту, так і для згладжування значних курсових коливань. У міру формування належних макроекономічних передумов НБУ поступово збільшуватиме гнучкість курсу та посилюватиме його роль як засобу адаптації економіки до зовнішніх та внутрішніх шоків", - зазначили у НБУ.

Також НБУ пообіцяли і надалі вживати заходів для підтримання привабливості гривневих інструментів для заощаджень: депозитів та ОВДП. 

Резерви

Рівень міжнародних резервів залишається достатнім для підтримання курсової стійкості, повідомили у НБУ.

На кінець листопада міжнародні резерви НБУ, як повідомляється, становили близько 39 млрд дол. США. "Упродовж останніх місяців вони зменшилися несуттєво, попри меншу ритмічність надходження зовнішнього фінансування. Поточний обсяг резервів є суттєво вищим порівняно як з початком цього року, так і періодом до повномасштабного вторгнення росії", - зауважили у регуляторі.

Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни, водночас посилилися ризики в частині міжнародної допомоги, вказали у Нацбанку.

Юлія Шрамко

Економіка