ukenru
nazvano-odne-z-nayseryoznishikh-uskladnen-vid-koronavirusu-yak-yogo-rozpiznati

Названо одне з найсерйозніших ускладнень від коронавірусу: як його розпізнати

 • 25619 переглядiв

КИЇВ. 23 листопада. УНН. Одним із найсерйозніших ускладнень від коронавірусу є тромбоз. Про це повідомляє пресслужба МОЗ, передає УНН.

Там пояснили, що тромбоз – це стан, за якого у людини утворюються згустки крові в судинах, тобто тромби. Залежно від місця їх утворення, тромбоз може бути – венозний чи артеріальний, додали у міністерстві.

Цитата:

"Найчастіше тромби утворюються у глибокій вені ноги та можуть пересуватись по кровоносним судинам й потрапляти у легені (тромбоемболія легеневої артерії - ТЕЛА)", - розповіли у МОЗ, уточнивши, що тромбоз глибоких вен та ТЕЛА потенційно можуть призвести до смерті.

Також у міністерстві назвали симптоми тромбозу. Йдеться, серед іншого, про: біль або чутливість у литці або стегні, набряк ноги, стопи або щиколотки, почервоніння або помітна зміна кольору тіла.

"Задишка, часте дихання, біль у грудях, швидкий пульс, запаморочення і/або втрата свідомості можуть бути ознаками та симптомами тромбоемболії легеневої артерії", - попереджають у МОЗ.

Окрім того, у міністерстві розповіли про взаємозв'язок тромбозу та коронавірусу. Посилаючись на дані науковців, у МОЗ нагадали, що тромбоемболія легеневої артерії наявна у більш ніж половини померлих внаслідок коронавірусу.

"Ще одне дослідження, яке провели у Франції та Нідерландах, свідчить, що близько 20-30% пацієнтів, які важко перенесли коронавірусну хворобу, мають тромботичні ускладнення", - додали в МОЗ, наголошуючи, що тромбоз у хворих на коронавірус може мати незворотні наслідки для життя людини.

До теми

Лікарі постійно наголошують на тому, що коронавірусну інфекцію треба розпочинати лікувати з перших симптомів. За словами головного інфекціоніста, заслуженого лікаря Ольги Голубовської, лікарі навіть отримають оновлені протоколи лікування хворих на COVID-19.

На думку низки спеціалістів, одним з ефективних методів лікування коронавірусу є інгаляції за допомогою небулайзера.

Медичний виріб з таким способом застосування вже розробили ізраїльські вчені. За їх словами, він через дихальні шляхи за допомогою інгаляції на 99 відсотків зменшує вірусне або патогенне навантаження на організм людини та стабілізує роботу імунної системи.

Українські Національні Новини

Здоров'я