ukenru
nayvazhlivishe-arkheologichne-vidkrittya-z-pochatku-konfliktu-u-siriyi-viyavili-ridkisnu-rimsku-mozayiku

"Найважливіше археологічне відкриття з початку конфлікту": у Сирії виявили рідкісну римську мозаїку

 • 531799 переглядiв

КИЇВ. 12 жовтня. УНН. У Сирії було виявлено велику неушкоджену мозаїку, що належить до римської доби, яка в середу була названа найважливішим археологічним відкриттям з моменту початку конфлікту в країні 11 років тому, пише УНН з посиланням на AP.

Деталі

Журналістам показали мозаїку в центральному місті Растан поблизу Хомса, третього за величиною міста Сирії.

Мозаїка площею 120 квадратних метрів була знайдена у старій будівлі, розкопками у якій займалося Головне управління старожитностей та музеїв Сирії. Ліванські та сирійські бізнесмени із музею Набу сусідньої країни купили майно, датоване 4-м століттям, та подарували його сирійській державі. Кожна панель була заповнена маленькими різнокольоровими каменями квадратної форми розміром близько 1,3 см з кожного боку.

Доктор Хумам Саад, заступник директора з розкопок та археологічних досліджень в управлінні, сказав, що серед сцен, зображених на мозаїці, є рідкісне зображення древніх воїнів-амазонок у римській міфології.

"Те, що перед нами, - це рідкісне в глобальному масштабі відкриття", - сказав Саад, додавши, що зображення "багаті деталями" і включають сцени Троянської війни між греками і троянцями.

У давньогрецькій і римській міфології герой-напівбог Геракл убив Іполиту, королеву амазонок, в одному зі своїх 12 подвигів.

На мозаїці також зображений Нептун, давньоримський бог моря, та 40 його коханок.

"Ми не можемо визначити тип будівлі, чи то громадська лазня, чи щось ще, тому що ми ще не закінчили розкопки", - сказав Саад AP.

Сулаф Фавахерджі, відома сирійська актриса та член опікунської ради музею Набу, сказала, що сподівається, що вони зможуть придбати інші будівлі в Растані, який, за її словами, сповнений пам'яток історичної спадщини та артефактів, які чекають на своє відкриття.

Попри історичне значення Растану для країни, Саад каже, що до збройного конфлікту у країні значних розкопок у місті не проводилося.

"На жаль, у 2017 році були озброєні групи, які намагалися продати мозаїку та розмістили її в соціальних мережах", - сказав він.

Доповнення

Об'єкти сирійської історичної спадщини були розграбовані та знищені за останнє десятиліття безперервного збройного конфлікту, відзначає видання. Серед найбільш помітних інцидентів було захоплення угрупуванням "Ісламська держава" Пальміри, об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, який може похвалитися 2000-річними колонадами римської епохи і безцінними артефактами, а також часткова руйнація римського театру. Тим часом уряд Сирії, який зазнає нестачі коштів, повільно відновлює багатовіковий базар у Алеппо після того, як у 2016 році відвоював його у збройних сил опозиції.

Колись Растан був великим оплотом опозиції та місцем запеклих зіткнень, перш ніж сирійський уряд повернув собі місто у 2018 році.

Українські Національні Новини

Новини Світу