ukenru
naukovo-ekspertne-upravlinnya-vr-radilo-vidkhiliti-proekt-z-pereymenuvannyam-upts-mp

Науково-експертне управління ВР радило відхилити проект з перейменуванням УПЦ МП

 • 15334 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України ще у червні 2017 року радило парламенту в першому читанні відхилити законопроект №5309 щодо назви релігійних орагнізацій, центр яких розташований у державі-агресорі. Про це йдеться у висновку ГНЕУ щодо відповідного законопроекту, опублікованому на сайті ВРУ, передає корреспондент УНН.

На думку Головного управління, законопроект №5309 не узгоджується зі світською природою Української держави, яка закріплена в Конституції України, і може призвести до деструктивних процесів у релігійній сфері.

Експерти відзначили, що документ "надмірно деталізує особливості входження однієї релігійної організації в іншу релігійну організацію". Відзначається, що такий підхід є некоректним, адже релігійні організації мають виключне право визначати свою канонічну підлеглість.

Окрім цього управління відзначило, що в законопроекті не розтлумачено поняття "керівний центр (управління)", що створює умови, які ускладнюють механізм реалізації законодавчих приписів на практиці.

Норму щодо заборони священнослужителям УПЦ МП здійснювати богослужіння та перебувати в місцях дислокації Збройних сил України ГНЕУ також піддало критиці, адже воно, на їх думку, суперечить ст.35 Конституції України та порушує принцип рівності усіх релігійних конфесій в Україні.

Опираючись на ці дані, ГНЕУ надало свій висновок: "за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити". Під документом стоїть підпис екс-очільника ГНЕУ Василя Борденюка.

Як повідомили УНН в ГНЕУ, Василь Борденюк більше не очолює науково-експертне управління. Півтора роки тому відповідно до ЗУ "Про державну службу" Борденюк припинив працювати, оскільки йому виповнилось 65 років.

Як повідомляв УНН, Рада заборонила УПЦ МП називатсь українською церквою, а їх священникам служити  на фронті.

Українські Національні Новини

Політика