natsionalnomu-muzeiu-istorii-peredaly-try-sribni-zlytky-rymskoho-periodu-yaki-khotily-prodaty

Національному музею історії передали три срібні злитки римського періоду, які хотіли продати

 • 15638 переглядiв

Національному музею історії України передали три срібні римські злитки 306-337 рр., врятовані від нелегального продажу. Злитки вагою по 342 г кожен були виявлені на Закарпатті, їх загальна вартість - майже 3,5 млн грн.

Національному музею історії України передали три срібні злитки римського періоду, які вдалося врятувати від нелегального продажу, передає УНН.

Офіс Генпрокурора передав Національному музею історії України унікальний скарб - три срібні римські злитки (306-337 р.р.н.е), які були врятовані від нелегального продажу та повернуті державі.

Скарб виявили на території Хустського району Закарпаття. Місцевий мешканець намагався продати один зі злитків через інтернет-магазин. Цей факт був виявлений співробітником Національного музею, який повідомив про злочин органи прокуратури.

Правоохоронцям вдалося упередити спробу продажу срібного злитка, а під час обшуку в дома у продавця виявили ще два аналогічні предмети. Експертам вдалося встановити період, яким датовано оригінальні римські срібні злитки – це 306-337 рр. Кожен з них важить по 342 г, а вартість усіх становить майже 3,5 млн грн.

Генеральний прокурор Андрій Костін під час презентація  в музеї заявив, що у Європі до сьогодні знайдено лише декілька таких схожих злитків.

Археолог розповів, що такі злитки виготовлялися з високоякісного срібла й на них ставили клеймо майстерні, щоб засвідчити чистоту метала. Це означало, що злиток карбувався в імператорському дворі.

Доповнення

Археологічні артефакти, які були незаконно вивезені з України та перехоплені в Нідерландах, передали Національному музею історії.     

Після майже 10 років судової тяганини: до України повернулось "скіфське золото"27.11.23, 12:19

Популярні

Новини по темі

Руслан Ротань припинив співпрацю з УАФ

 • 12741 переглядiв