natsiliuvalysia-na-tts-zapravky-ta-rynky-v-ukraini-ta-yes-u-spetsoperatsii-z-37-obshukamy-nakryly-ahenturnu-hrupu-fsb-yaka-hotuvala-pidpaly

Націлювалися на ТЦ, заправки та ринки в Україні та ЄС: у спецоперації з 37 обшуками "накрили" агентурну групу фсб, яка готувала підпали

 • 13601 переглядiв

СБУ і поліція провели спецоперацію з 37 обшуками, знешкодивши агентурну групу фсб. Група планувала підпали, націлившись на ТЦ, АЗС та інші об'єкти в Україні та країнах ЄС.

Служба безпеки України і Національна поліція провели спецоперацію з 37 обшуками і знешкодили агентурну групу фсб, яка готувала підпали і була націлена на торгові центри, АЗС та інші об'єкти в Україні та країнах ЄС, повідомили у СБУ у четвер, пише УНН.

Контррозвідка Служби безпеки та Національна поліція запобігли серії терактів в Україні та Євросоюзі. У результаті спецоперації у різних регіонах нашої держави нейтралізовано агентурну групу фсб, яка готувала підпали у місцях масового перебування людей. Основними цілями ворога були торгові центри, автозаправні станції, аптеки та ринки в Україні, Польщі та країнах Балтії

- повідомили у СБУ у соцмережах.

Під час комплексних заходів на Прикарпатті, як зазначили у СБУ, "затримано організатора ворожого осередку та його спільника". "Зловмисники діяли у складі злочинного угруповання, діяльність якого дистанційно координували кадрові співробітники спецслужби рф", - ідеться у повідомленні.

До складу злочинної групи, за даними СБУ, входило 19 осіб, які були розосереджені по місцях проживання в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Полтавській областях та у Запоріжжі.

За даними слідства, фігуранти за гроші вербували кандидатів на вчинення підпалів цивільних об’єктів, а для пошуку потенційних виконавців використовували особисті зв’язки у кримінальних колах.

"Щоб "відрядити" завербованих підпалювачів за кордон, фігуранти готували для них підроблені документи. Зокрема паспорти, водійські права, дипломи про освіту та медкартки, оформлені на третіх осіб. Таким чином агентура рф планувала незаконно переправляти своїх спільників за межі України та "легалізувати" їх на території ЄС", - розповіли у СБУ.

Після вчинення підпалів виконавці, як повідомляється, "мали фільмувати загоряння об’єктів на камери власних телефонів для подальшого "звіту" до фсб". Медіафайли агресор планував використати для підготовки спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на розхитування суспільно-політичної обстановки в ЄС, зазначили у спецслужбі.

Як вказали у СБУ, під час 37 обшуків у помешканнях, автомобілях та гаражних приміщеннях фігурантів вилучено:

  • мобільні телефони, флеш-накопичувачі, чорнові записи та підроблені документи, які використовували у підривній діяльності; 
  • автомат АК, пістолети, зокрема Gloсk 19 з набоями та глушниками; 
  • банківські картки та великі суми готівки, які витрачали на вербування потенційних підпалювачів.

Наразі організатору агентурної групи фсб та його спільнику, як зазначається, повідомлено про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за такими статтями Кримінального кодексу України, серед них: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Тривають слідчі дії та оперативні заходи для притягнення всіх винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

СБУ викрила угруповання, що зривало мобілізацію та зливало дані українських військових23.07.24, 18:47

Популярні

Новини по темі

Amazon в Італії звинуватили в податкових махінаціях

 • 14464 переглядiв