narostyly-vyrobnytstvo-opk-zberehly-makroekonomichnu-stiikist-ta-staly-blyzhche-na-shliakhu-do-yes-premier-pidbyv-pidsumky-roku

Наростили виробництво ОПК, зберегли макроекономічну стійкість та стали ближче на шляху до ЄС - прем'єр підбив підсумки року

 • 41380 переглядiв

Україна зміцнила свою оборонну промисловість, зберегла економічну стабільність і просунулася на шляху до інтеграції в ЄС у 2023 році, повідомив прем'єр-міністр Шмигаль.

В 2023 році в Україні вдалось створити реальні передумови для майбутньої перемоги, відновлення та повоєнного розвитку. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, підбиваючи підсумки року, пише УНН

Завершується 2023 рік, який був складним періодом випробувань у боротьбі з жорстоким ворогом. Попри всі труднощі, ми вистояли, стали сильнішими, створили реальні передумови для майбутньої перемоги, для відновлення та повоєнного розвитку

- написав Шмигаль у Telegram.

Деталі 

Як зазначається, першочерговим завданням в 2023 році було забезпечення української армії. За словами прем'єра, за 11 місяців видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки й оборони становили 1,5 трлн грн. Це 60% від усіх витрат. 

"За останній рік суттєво наростили виробництво власної зброї, техніки, боєприпасів, безпілотників. Зараз на "оборонку" працює більше 500 виробництв і 300 тисяч працівників. Тільки з виробництва дронів у нас тепер є 200 компаній — і щомісяця з’являються нові. Продовжили розвиток ракетних програм та посилення нашої ППО", - повідомив Шмигаль. 

Другим ключовим завданням для України цього року стало збереження макроекономічної стійкості та підтримка економічного відновлення.

Як зауважив Шмигаль, за січень-листопад ВВП зріс на 5,5%. За його словами, інфляція в країні стабільно знижується — з понад 26% минулого року до близько 5% у листопаді цього року. За 11 місяців було акумульовано до державного бюджету понад 1 трлн грн податків. На 27% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Також уряд залучив більш як 42,5 млрд доларів макрофінансової допомоги від партнерів.

Третім завданням стала підтримка українського бізнесу

"За програмою безповоротних грантів єРобота видали 5,5 млрд грн. У межах програми "Доступні кредити 5-7-9" — майже 90 млрд грн пільгових позик для 22 тисяч бізнесів. За програмою "Держгарантії на портфельній основі" — більш ніж 37 млрд грн. Переглянули понад тисячу дозвільних документів для бізнесу. Створили 15 нових індустріальних парків. Тепер їх загалом понад 70", - вказав прем'єр

Ще одним пріоритетом на цей рік була європейська інтеграція України.

Шмигаль нагадав що Україна має історичні досягнення — рішення Європейської ради про старт перемовин з Києвом щодо нашого членства в ЄС. Там був проведений селф-скринінг європейського законодавства — проаналізовано 28 тисяч актів права ЄС. Продовжили секторальну інтеграцію. Завершено процес синхронізації української та європейської енергосистем.

Також Кабмін почав програму швидкого відновлення та відбудови зруйнованого. Як повідомляється, з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії уряд виділив близько 55 млрд грн на різні проєкти відбудови. Загалом за рік відновили понад 37 тисяч об’єктів. Майже 700 шкіл і дитячих садочків, понад 400 медзакладів. 

"Запустили програму єВідновлення. Виплачуємо людям до 500 тисяч гривень, аби вони могли відремонтувати пошкоджене війною житло. Днями почали виплати за повністю зруйноване житло. Залучили близько 500 млн євро внесків від міжнародних партнерів у гуманітарне розмінування", - вказав Шмигаль. 

Енергетична галузь також стала одним із головних пріоритетів відбудови. Сумарно відновлено 1946 МВт генеруючих потужностей. У Фонді підтримки енергетики України, як вказав прем'єр, маємо понад 400 млн євро внесків включно з анонсованими. У 2023 році "Нафтогаз" збільшив власний видобуток газу на 7-8%. Іноземні трейдери закачали в наші газосховища близько 3 млрд кубів "блакитного палива".

 Соціальна сфера. Тарифи на газ, воду й опалення залишилися без змін. Уряд продовжив політику підтримки субсидіями. У березні була проведена друга індексація пенсій за час повномасштабної війни. Середня пенсія цьогоріч зросла на 16%. Також Україна продовжила комплексну підтримку ВПО. Крім того, в країні формується нова ветеранська політика.

В 2023 році в Україна запустили низку нових цифрових послуг в усіх сферах в рамках програми Ефективна цифрова держава. 22 нові електронні публічні послуги на порталі Дія та 14 в мобільному додатку. Затвердили Державну антикорупційну програму на 2023-2025 роки. Це 1700 заходів у 15 сферах. Ухвалили нормативну базу для класифікації посад державної служби, що є передумовою справедливих і прозорих принципів оплати праці держслужбовців.

Уряд схвалив нову систему оплати праці держслужбовців: вивільнені кошти зможуть спрямувати на оборону29.12.23, 14:35

Тетяна Краєвська

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Що рік Дракона принесе Україні: астролог дала відповідь

     • 219837 переглядiв