ukenru
nardep-ivchenko-poyasniv-chomu-dorozhchayut-yaytsya-ta-yak-mozhna-zniziti-tsini-na-produkti

Нардеп Івченко пояснив, чому дорожчають яйця та як можна знизити ціни на продукти

 • 13992 переглядiв

КИЇВ. 1 березня. УНН. Про те, чим обумовлено останнє здорожчання яєць та інших продовольчих продуктів, а також яким чином держава може стримувати підвищення цієї вартості, в ефірі телеканалу Перший.UA розповів народний депутат аграрного комітету Вадим Івченко, передає УНН.

Цитата:

"Ціни на яйця дійсно зросли у зв’язку з тим, що собівартість яйця – десь 70-80% – це кормові добавки: комбікорм. Тобто, якщо у нас сьогодні зросла ціна фуражної пшениці та кукурудзи по всьому світу – то, звичайно, зросла ціна комбікорму. Якщо вона зростає, то підтягне за собою ті групи товарів, які залежать від неї", - пояснив народний депутат проблему ціноутворення на продовольчі товари.

Деталі

Івченко вважає, що ситуації зі стрибками та різкими підвищеннями цін на продовольчі продукти держава може регулювати через аграрний фонд і біржу. Таким чином на державному рівні країна б продавала виробникам яєць фуражне зерно за закупівельними цінами 2020 року, виходячи з яких здійснювалась передоплата за форвардними контрактами, а у продавців продуктів була б причина не підвищувати ціни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна на межі продуктової кризи неплатоспроможності: експерт розповів про проблеми аграрної політики держави 

"Чому не запровадити розподіл інтервенції (закуплених державою великими партіями товарів, за допомогою яких можна регулювати ціни у випадку кризи – ред.) через біржу. Тобто на сьогодні ми говоримо виробникам яєць: у нас є фуражна кукурудза і пшениця за ціною, наприклад, листопада минулого року. Ще додати до неї зберігання, податки тощо, але ця ціна буде значно нижча, ніж на ринку, де купують трейдери", - пояснив Івченко.

За його словами, така вдумлива політика держави дасть змогу стримувати ціни на більшість груп продовольчих товарів.

"Це означає, що ці приватні компанії приходять, беруть дешевше фуражну пшеницю – і, по факту, випускають свій товар дешевшим", - зауважив Івченко.

Доповнення

Нагадаємо, раніше Івченко розповів, що впровадження інноваційних технологій у сільське господарство України підвищить врожайність і допоможе протистояти незворотним змінам клімату - найбільшій загрозі, з якою у даний час стикається людство. 

Українські Національні Новини

Політика