nadannia-ta-vykorystannia-vidpustok-konstytutsiinyi-sud-vidkryv-provadzhennia-za-podanniam-ombudsmana

Надання та використання відпусток: Конституційний Суд відкрив провадження за поданням Омбудсмана

 • 21537 переглядiв

Конституційний Суд України відкрив конституційне провадження щодо неконституційності положень про надання та використання відпусток за поданням Омбудсмана.

Обґрунтування неконституційності вказаних положень про надання та використання відпусток будуть розглянуті Конституційним Судом України. Пише УНН із посиланням на прес-службу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Деталі

Конституційний Суд України відкрив конституційне провадження у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо конституційності положень про надання та використання відпусток.

- інформує Дмитро Лубінець.

Контекст

Омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до Конституційного Суду України із конституційним поданням про визнання неконституційними окремих положень Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (№2136-ІХ від 15 березня 2022 р.). Йдеться про впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань.

Виплати за щорічні (основну та додаткові) відпустки є складовими заробітної плати. Невикористані дні щорічних відпусток не можуть надаватись за рішенням роботодавця без збереження заробітної плати, адже відповідно до статті 45 Конституції України щорічні відпустки є оплачуваними та їх тривалість визначається законами. Мало того, відповідно до ст. 64 Конституції України допускається обмеження прав на період воєнного стану, але не їх скасування. Відтак, строк дії обмежень, що встановлені у зв’язку з воєнним станом, повинен бути строково визначений і передбачений законом, а не діями роботодавця. – зазначив Омбудсман.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини підкреслює, що оспорювані положення, якими змінено порядок надання невикористаних днів щорічної основної відпустки на період дії, а також після припинення або скасування воєнного стану, є такими, що не відповідають ч. 1 ст. 8, ч. 2-3 ст. 22, ст. 45 та ст. 64 Конституції України.

Кабмін затвердив порядок надання військовим додаткової відпустки за знищену ворожу техніку21.05.24, 18:38

Популярні

Новини по темі

У Києві погіршилась якість повітря: названо причину

 • 16865 переглядiв