na-rivnenschini-zareyestruvali-noviy-shtam-koronavirusu-pirola-moz

На Рівненщині зареєстрували новий штам коронавірусу “Пірола” — МОЗ

 • 95483 переглядiв

КИЇВ. 7 листопада. УНН. У Рівненській області медики виявили та лабораторно підтвердили випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту Омікрон під назвою “Пірола”. Захворів 20-річний чоловік. Виокремити випадок “Піроли” вдалося завдяки секвенуванню — лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у геномі вірусу. Про це повідомили у МОЗ, передає УНН.

Цитата

“У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають зразки, щоб досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають. Секвенування дозволяє відстежувати наявні штами та характер мутацій — для вживання оперативних заходів в разі збільшення випадків захворюваності та формування подальшого підходу до лікування”, — пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Деталі

Кузін також зазначив, що новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою “Pirola” вперше був зафіксований влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії.

У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни. І хоч за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту “Пірола” не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій цей вірус швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Втім, вакцина знижує ризики ускладнень.

Симптоми субваріанту “Піроли” такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уберегтися від гепатиту А: у МОЗ нагадали українцям прості правила

Додатково

За минулий тиждень в Україні зареєстровано 9 480 випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 45 українців, серед яких — одна дитина до 4 років.

Вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби, — нагадав Кузін.

Довідково

Згідно з останніми даними МОЗ, в країні 16 422 034 українці отримали одну дозу вакцини проти COVID-19, 15 540 771 зробили два щеплення. Лише 3 267 536 людей отримали бустерне щеплення та завершили курс з первинної вакцинації, необхідний для формування імунітету проти коронавірусної інфекції.

Українські Національні Новини

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    Ліга чемпіонів: "Шахтар" сенсаційно обіграв "Барселону"

     • 81312 переглядiв

    Російський літак порушив повітряний простір Латвії

     • 114554 переглядiв

    На Херсонщині на російській міні підірвався фермер

     • 52915 переглядiв