na-ivano-frankivshchyni-vid-25percent-do-90percent-ditei-ne-zmozhut-navchatysia-u-shkolakh-ochno-cherez-vidsutnist-ukryttiv

На Івано-Франківщині від 25% до 90% дітей не зможуть навчатися у школах очно через відсутність укриттів

 • 25284 переглядiв

У деяких районах Івано-Франківської області від 25% до 90% учнів не зможуть відвідувати школи через відсутність укриттів. Влада розглядає варіанти забезпечення безпеки дітей, включаючи тимчасові технічні рішення та підвіз до шкіл з укриттями.

На Івано-Франківщині від 25% до 90% дітей не зможуть навчатися очно у закладах середньої освіти — там немає укриттів. Про це на нараді в Івано-Франківській обласній військовій адміністрації повідомив директор департаменту освіти і науки Віктор Кімакович, передає УНН із посиланням на Суспільне.

З його слів, в області працюють 553 заклади середньої освіти та 119 філій, де навчаються 158,8 тисячі дітей. З них приблизно 7 тисяч — вимушені переселенці. Також на Івано-Франківщині є 457 закладів дошкільної освіти, які відвідують 34 тисячі вихованців.

"В Івано-Франківському районі є 134 заклади, що не мають стаціонарних укриттів. Тобто 25% учнів Івано-Франківського району не зможуть відвідувати освітні заклади. У Калуському районі таких — 40,5%, у Коломийському — 31,5%, у Косівському — 60%, у Надвірнянському — майже 36% і у Верховинському — 90%", — розповів Віктор Кімакович.

З його слів, у серпні Кабмін видасть постанову, згідно з якою у закладах освіти потрібно буде встановити зовнішні й внутрішні віконниці, посилити зовнішні стіни залізобетонними конструкціями, використовувати габіони (просторова сітчаста конструкція, заповнена сипучими матеріалами, що використовується в регуляційних та берегоукріплювальних та фортифікаційних спорудах - ред.). Також необхідно заставити вікна з внутрішнього боку мішками з піском, укріпити дверні пройми. Віктор Кімакович каже, що це — тимчасові технічні рішення, що дозволяють розпочати навчальний рік в очно.

Готуються рішення, щоб восени більше дітей змогли навчатись у школах не онлайн - Зеленський01.08.24, 19:51

Представники Держслужби з надзвичайних ситуацій області разом з місцевою владою та поліцією обстежили укриття в закладах освіти, каже начальник Головного управління ДСНС в області Володимир Чернецький. З його слів, 308 укриттів у школах не мають належних безпекових умов.

"У закладах загальної середньої освіти використовуються й найпростіші укриття, що розташовані на перших поверхах. У Верховинському районі — 29, в Івано-Франківську — 93, в Калуському — 53, в Коломийському — 77, у Косівському — 34 та у Надвірнянському — 22. Більшість цих найпростіших укриттів — це спортивні зали, їдальні, навчальні класи або коридори, що мають віконні отвори й створюють додаткові фактори ураження та не унеможливлюють створення належних безпекових умов", — сказав Володимир Чернецький.

Він додав, що у 21 закладі середньої освіти, де створені найпростіші укриття на перших поверхах, є підвали.

Зі слів Володимира Чернецького, деякі громади підписали угоди з об'єктами господарювання, які мають укриття, що розташовані на відстані не більше 500 метрів від освітніх закладів. Також він запропонував розглянути варіант підвозу дітей до шкіл, що забезпечені сховищами, або організувати навчання на базі інших комунальних закладів.

Українські школярі відстають від освітньої програми на два роки - Лісовий29.07.24, 21:16

Популярні

Новини по темі

У Харкові 15 вересня відбудеться ЛГБТ-марш

 • 13615 переглядiв