na-cop28-v-dubai-skhvalyly-kompromisnyi-dokument-shchodo-vidmovy-vid-vykopnoho-palyva

На COP28 в Дубаї схвалили компромісний документ щодо "відмови" від викопного палива

 • 29321 переглядiв

Всесвітня кліматична конференція (COP28) в Дубаї завершилася прийняттям компромісного тексту, який передбачає поступову відмову від викопного палива, але не встановлює конкретних термінів, на тлі думок про те, що значного прориву досягнуто не було.

Країни-учасниці у Всесвітній кліматичній конференції, схвалили компромісний текст, що закликає до поступової відмови від викопного палива, з метою уникнути найгірших наслідків зміни клімату. Головуючий на СОР28 Султан аль-Джабер назвав цей документ - "історичним рішенням", втім, на думку представників низки країн та організацій, великий прорив не відбувся.

Про це повідомляє УНН із посиланням на Rai News та Die Zeit.

Деталі

У підсумковому документі міжнародна спільнота погодилася відмовитися від викопних джерел енергії, таких як вугілля, нафта і газ. Як пишуть ЗМІ, перебуваючи у пошуках складного компромісу між сторонами, які найбільше виступають за поступову відмову від викопного палива (ЄС, представники малих островів і багатьох країн Латинської Америки), і країнами-виробниками, які чіпляються за свою економічну модель, Султан Аль-Джабер спробував новий підхід. Він зазначив "відмову від викопного палива в енергетичних системах", не вказуючи дати.

У нашій остаточній угоді вперше в історії є мова про викопне паливо

- сказав голова СОР28.

Він назвав його "історичним".

Знайдене рішення викликало також певну критику. Наприклад, у Міжнародній організації з надання допомоги World Vision наголошують про те, що підсумкова декларація залишає відкритими багато лазівок. Говорять лише про перехід на використання нафти, вугілля та газу до 2050 року, але країни-учасниці не змогли домовитися про чіткий вихід.

Про те, що вихід, який пропонували країни ЄС, не увійшов повноцінно до остаточного тексту, кажуть у Німеччині, хоча представники уряду ФРН привітали угоду в Дубаї.

Цей текст є лише початком для нас, як Європейського Союзу, як Німеччини

сказала федеральний міністр закордонних справ Анналена Бербок.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірландією пронісся шторм Фергюс: вітер валив дерева і зривав дахи будинків

Джоав Оканда, старший радник з питань клімату гуманітарного проекту Christian Aid заявив, що  хоча "забити цвях у труну" не вдалося, втім "брудній енергії настає кінець".

Проте, за словами Оканда, існує "зіраюча діра" в грошах, необхідних для реального фінансування переходу від брудної до чистої енергії в країнах, що розвиваються, - це означає, що перехід відбуватиметься повільніше, ніж потрібно.

Представник із питань клімату США Джон Керрі висловив задоволення та вдячність у зв’язку з рішенням Всесвітньої кліматичної конференції відмовитися від вугілля, нафти та газу – навіть якщо його уряд хотів би більш чіткого формулювання в остаточному тексті. Але з огляду на різноманітні  виклики по всьому світу, майже 200 держав об’єдналися в дусі багатосторонності та спробували визначити спільне благо.

Це найскладніше в дипломатії. Це найскладніше в політиці

 сказав Керрі у середу, після завершення Всесвітньої кліматичної конференції.

 Нагадаємо

Як раніше повідомляв УНН, учасники COP28 розійшлися в думках щодо формулювань про відмову від викопного палива в підсумковій заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посли ЄС досі не узгодили 12-й пакет санкцій проти рф, в Австрії є скарга – журналіст

Ігор Тележніков

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Через нічну атаку рф у Києві затопило підземний перехід

     • 72897 переглядiв