mozhlyve-poshkodzhennia-yadernoho-palyva-z-vykydom-radiatsii-derzhatomrehuliuvannia

Можливе пошкодження ядерного палива з викидом радіації - Держатомрегулювання

 • 31302 переглядiв

Запорізька АЕС зіткнулася зі знеструмленням 2 грудня, що загрожувало розсіюванням тепла від ядерного палива; аварійні заходи дозволили відновити лише одну лінію електропередач.

Знеструмлення Запорізької АЕС, яке сталося у ніч на 2 грудня, здатне спровокувати припинення розсіювання тепла від ядерного палива, через що міг статися викид радіації в навколишнє середовище. Після аварійного відключення від електромережі ЗАЕС вдалося підключити тільки до однієї лінії. На цьому в ефірі марафону "Єдині новини" повідомив в. о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков, передає УНН.

Деталі

У ніч на 2 грудня ЗАЕС втратила останню лінію, яка живила атомну електростанцію від української електромережі. Йдеться про основну лінію 750 кВ. До того була відключена лінія в 330 кВ. В результаті ЗАЕС була повністю знеструмлена і перейшла на дизельні електростанції. Зараз працює лише лінія 750 кВ, а лінію 330 кВ відновити неможливо через обстріли

сказав Коріков.

Він нагадав, що станція попри окупацію знаходиться в експлуатації і всі її шість енергоблоків завантажені ядерним паливом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запорізька АЕС перейшла з резервної на нормальну схему живлення після блекауту - Укренерго

У будь-якому випадку це небезпечно, оскільки виділяється залишкове тепло, яке необхідно відводити у навколишнє середовище. Для цього цілий комплекс обладнання та систем спроєктований і має експлуатуватися та обслуговуватися належним чином. Цього зараз не відбувається. Наведу приклад: кожен енергоблок зараз виділяє теплову енергію в обсязі приблизно 700 кВт. Цю енергію потрібно розсіювати, якщо тепло не відводити температура зросте і може відбутися пошкодження ядерного палива з вірогідним викидом радіації в навколишнє середовище

 пояснив Коріков.

Він підкреслив, що для відведення вказаних обсягів тепла застосовується насосне обладнання, яке перекачує воду. Це устаткування має електричний привід, тому вкрай важливо підтримувати електричну напругу на АЕС, щоб воно працювало.

Нагадаємо

Як повідомляли в НАЕК "Енергоатом", на Запорізькій АЕС 2 грудня стався блекаут, що створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці. Згодом зусиллями українських фахівців поновлено звʼязок з українською енергосистемою, а саме відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Лілія Подоляк

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Атака дронів: в Одесі пролунав вибух - ЗМІ

     • 39818 переглядiв