mizhnarodnyi-den-pamiati-zhertv-zlochyniv-henotsydu-rosiia-vidpovist-za-svoi-zlochyny-proty-ukrainskoho-narodu

Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду – росія відповість за свої злочини проти українського народу

 • 39418 переглядiв

9 грудня весь світ вшановує пам'ять жертв геноциду, згадуючи історичні звірства, такі як Голокост, Голодомор, Різанину в Сребрениці та інші масові вбивства за етнічними національними, релігійними чи іншими ознаками. Війна росії проти України - це теж акт геноциду.

Сьогодні, дев’ятого грудня, у багатьох країнах світу вшановують пам’ять жертв злочинів геноциду, пише УНН.

Подія була започаткована Організацією Об’єднаних Націй у 2015 році на честь того, що саме 9 грудня 1948 року була прийнята Конвенція про запобігання злочинові геноциду і покарання за нього.

Найбільш жахливі випадки геноциду

У ХХ столітті десятки мільйонів людей стали жертвами етнічних чисток, жорстоких вбивств за національними чи релігійними ознаками: вбивства вірменів турками-османами у 1915-20-х роках, Голокост, масові вбивства представниками народності хуту своїх опонентів з народності тутсі в Руанді у 1994 році, вбивства сербами боснійських мусульман - Різанина у Сребрениці.

Окремим рядком у цьому списку стоїть Голодомор українського народу 192-33 років, влаштований радянською владою, жертвами якого стали до 10-ти мільйонів людей.

російська агресія – сучасний геноцид

Повномасштабна агресія є черговою спробою росії геноциду українців. Більше 6-тисяч мирних людей, які були вбиті в результаті обстрілів та ракетних ударів, майже 20 тисяч дітей насильно вивезених до рф. І це лише офіційні цифри.

Ще доведеться дізнатися, скільки українців було закатовано на тимчасово окупованих територіях.

Навіть представники Міжнародного кримінального суду, які мають досвід фіксації подібних злочинів, а тепер допомагають фахівцям Київського науково-дослідного інституту судових експертиз документувати наслідки російської агресії, вперше зіткнулися з такими масштабами геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів і злочинів агресії.

Захар Подкидишев

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    ЄС розморозить 10 мільярдів євро для Угорщини — The Guardian

     • 69408 переглядiв