ukenru
mizhnarodna-organizatsiya-z-migratsiyi-4-8-milyona-ukrayintsiv-yakikh-vignala-z-domivok-viyna-vzhe-povernulis

Міжнародна організація з міграції: 4,8 мільйона українців, яких вигнала з домівок війна - вже повернулись

 • 390632 переглядiв

КИЇВ. 27 липня. УНН. За оцінками Міжнародної організації з міграції, з моменту переміщення і дотепер на своє звичне місце проживання повернулися майже 4,8 мільйона наших громадян. В тому числі 20% із них – з-за кордону, передає УНН.

Деталі

Міжнародна організація з міграції (МОМ) провела чергову оцінку умов повернення українського населення до постійного місця проживання. Дослідження проходило у травні-червні 2023 року й охоплювало 51 громаду у 14 областях України.

В опублікованому звіті вказано, 4 757 000 осіб повернулися до місць свого постійного проживання в Україні після періоду переміщення, 20 % з яких з-за кордону.

Кожен п'ятий репатріант в досліджуваних населених пунктах проживає в місцевості, що постраждала від війни і ще не відновилася, зокрема, де близько 40% житла пошкоджено або зруйновано, але це не стримує охочих повертатись додому. 

"Тяжкий стан засобів до існування був найвищим у Циркунівській громаді (Харківська область), де близько 7 000 гектарів забруднені мінами, а промислова зона сильно постраждала від війни", - зазначається у звіті МОМ. 

До 18% репатріантів проживають у місцях, де жителі знають про міни або боєприпаси, що не вибухнули, це приблизно 246 000 репатріантів у 39 населених пунктах і це також не впливає на рішення повернутись. 

Найвища динаміка спостерігалася у Балаклійській, Бородянській, Криворізькій громадах та Одеській області. Завдяки стабільному відновленню ключових секторів зайнятості та можливостей працевлаштування тут значно покращився рівень життєзабезпечення.

Високий відсоток повернення спостерігається також у Гостомельській і Макарівській громадах Київської області. Опитувані звідси головним фактором назвали високий рівень безпеки у населених пунктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приблизно до 15% людей після перемоги відразу повернуться в Україну - соціолог

Українські Національні Новини

Суспільство