minkult-vnis-prohramu-z-okhorony-tradytsii-pokryttia-khat-solomoiu-ta-ocheretom-do-natspereliku-kulturnoi-spadshchyny

Мінкульт вніс програму з охорони традиції покриття хат соломою та очеретом до Нацпереліку культурної спадщини

 • 10890 переглядiв

Мінкультури України внесло програму з охорони традиції покриття хат соломою та очеретом до Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини. Програма реалізується в Національному музеї народної архітектури та побуту України з 1969 року.

Міністерство культури та інформаційної політики України внесло програму з охорони традиції покриття хат соломою та очеретом до Нацпереліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Про це пише УНН з посиланням на МКІП.

Деталі 

У відомстві розповіли, що програми реалізується в Національному музеї народної архітектури та побуту України, який вже понад півстоліття служить збереженню українських традицій.

Програма орієнтована на дослідження та охорону традиційних технологій покриття будівель, включаючи підготовку майстрів, які володіють цими стародавніми методами. Вона також спрямована на відновлення всього циклу процесу — від заготівлі матеріалів до самостійного покриття дахів, популяризацію екологічно чистих технологій і повернення їх до широкого використання

- пояснюють в Мінкульті.

110-річний храм частково зруйновано ворожим обстрілом на Донеччині - Мінкульт11.07.24, 13:43

Зазначається, що в музеї регулярно проводять як повне перекриття архітектурних споруд, так і частковий ремонт покрівель. Все заради того, щоб зберегти історичний вигляд архітектурних об'єктів, що сприяє збереженню традицій народного будівництва.

Сама програма діє з початку засування музею у 1969 році та відповідає його меті - збереження і відтворення традиційної української архітектури, популяризація народних промислів, а також дослідження народного мистецтва. 

Нагадаємо

Міністерство культури та інформаційної політики України додало кілька елементів до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, серед яких традиційні народні ігри, обрядові танці, традиційні практики сироваріння та весільні обряди з різних регіонів України.

Володимир Омельченко

Культура

    Популярні

    Новини по темі