“Питання реформування спиртової галузі назріло вже давно. За рахунок приватизації та впровадження ринкових механізмів саморегулювання та послідуючої детінізації галузі ми очікуємо, що доля тіньового обороту харчового спирту знизиться з поточних 45% до 12% на четверний рік після імплементації реформи”, — сказав Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, коментуючи рішення комітету.
За даними Мінагрополітики, станом на сьогодні із 80 спиртзаводів, що перебувають у відомстві Мінагрополітики, працюють лише 15. Проектом закону пропонується виділити дві групи ДП спиртової галузі. До першої групи ввійдуть підприємства, до яких є інтерес з боку основних споживачів спирту. Покупці підприємств першої групи матимуть виключне право виробляти харчовий спирт до кінця 2022 року в межах встановленої виробничої потужності. До другої групи будуть включені всі інші підприємства, покупці яких матимуть виключне право виробляти технічний спирт. “Ми очікуємо що більшість об’єктів другої групи будуть перепрофільовані на виробництво біоетанолу або використані в якості виробничих майданчиків для інших видів господарської діяльності”, — зазначив Т.Кутовий.
“Тепер рішення за Верховною Радою. Сподіваюсь, що депутати проголосують та приймуть цей закон”, — підсумував міністр.
Нагадаємо, Верховна Рада планує збільшити акциз на горілку на 20%, а на вино на 12%.