miks-fanty-ta-borshchu-zastupnyk-hetmantseva-vystupyv-proty-zbilshennia-podatkiv

Мікс фанти та борщу. Заступник Гетманцева виступив проти збільшення податків

 • 20491 переглядiв

Ярослав Железняк не підтримує урядову ініціативу щодо збільшення податків, зокрема військового збору. Він критикує відсутність пояснень та розрахунків, а також вимагає скорочення державних видатків.

Уряд не пояснив народним депутатам доцільність підвищення військового збору. Заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк заявив, що не підтримуватиме підвищення податків, пише УНН.

Деталі

Уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти про підвищення податків та зміни до держбюджету на 2024 рік. Кабмін пропонує парламенту підвищити ставку військового збору до 5%, а за окремими операціями - до 30%. Гетманцев підтримав таку урядову ініціативу, зазначивши, що інших варіантів, ніж погодитись на пропозицію Кабміну підвищити окремі податки (військовий збір, акцизи, зокрема, на паливо і тютюн), збільшити відповідну податкову базу, а також розмістити більше ОВДП, що також може передбачати емісію НБУ, не бачить.

Так це погане рішення, яке стримуватиме економічне відновлення, зростання доходів громадян і потенційно нестиме ризики для макрофінансової стабільності. Утім іншого шляху, ніж закрити розрив у військових зараз не має, бо вже за декілька місяців ми зіткнемось зі значним дефіцитом коштів на поточне утримання війська, що почне різко поглиблюватись під кінець року,

написав Гетманцев.

Однак заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк не погодився з такою думкою.

Окей, моя позиція з ініціативи Уряду щодо підняття податків. Це просто якийсь сором. Мало того, що деякі пункти незрозуміло звідки взяли якісь не повʼязані ані логікою, ані необхідністю рандомні ідеї. Потім піарно назвали весь цей мікс фанти та борщу одним словом "військовий збір" і без будь-яких пояснень внесли у Раду під крики "нам терміново потрібні гроші,

- написав Железняк.

За його словами, не зрозуміло, чому пропонуються такі зміни оподаткування та на яких розрахунках вони ґрунтуються. "Звідки впевненість, що це не збільшить тінь? Навіщо значно ускладнювати й створювати додаткове адміністрування там, де цього можна було точно не робити? Як взагалі деякі речі будуть працювати на практиці?", - зазначив Железняк.

Він додав, що уряд не прокомунікував із депутатами запропоноване підвищення податків.

Тому ні, в такому вигляді цю творчість я НЕ буду підтримувати. Та і зараз не неї не те що 226, а і 150 голосів немає. І не буде. Я відповідально розумію, що Уряд затягнув ситуацію до критичної. Але будь-яке підвищення податків має хоча б уникнути купу зайвої бюрократії для бізнеса і людей. Та сама ідея з ПДВ, хоч теж болісна, але хоч логіка є,

- підкреслив Железняк.

Водночас у депутата викликало подив, те що бюджетними змінами майже не зменшуються державні видатки "Це ж нечесно по відношенню до бізнесу і людей, просити їх зрозуміти ситуацію і залишаючи видатки на державу такі як були? Де скорочення неефективних програм? Де зрізання 3 млрд грн на дурниці типу "кешбеку" та серіалів? Де додаткові надходження від підвищення тарифу у вигляді дивідендів "Енергоатому"?", - обурився нардеп.

Железняк додав, що текст законопроєкту щодо податкових змін має бути значно змінений "без безглуздого непрацюючого піару з назвою "військовий збір".

Мають бути скорочені всі зайві видатки. "Одночасно ми маємо показати, що ситуація коли держава втрачає на контрабанді, нелегальних ринках і закупівлях рівнозначні гроші не повториться. Тому чекаємо голосування за реформу митниці і запуск комісії по відбору голови БЕБ. І тоді можна про щось говорити", - зазначив він.

Додамо

Гетманцев неодноразово озвучував ідею підвищення податків в Україні. На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка ліквідація податкової та митниці і переведення економіки на воєнні рейки може бути альтернативою ідеї Гетманцева про підвищення податків задля закриття бюджетної діри.

Нагадаємо

Верховна Рада України ухвалила в цілому скандальний законопроєкт голови податкового комітету парламенту Данила Гетманцева про "клуб білого бізнесу". Документ розкритикували як колеги Гетманцева по парламенту, так і експерти. Навіть у юридичних висновках було вказано, що він не відповідає законодавству України. Для того, щоб закон набрав чинності, його повинен підписати Президент. Глава держави також має право ветувати документ.

На думку експертів, цей законопроєкт має на меті розділити підприємців та підірвати їхні зусилля щодо податкової реформи.

У коментарях УНН економічні експерти вказували також, що документ порушує Конституцію України та створює дискримінаційні умови у бізнес-середовищі.

Про те, що законопроєкт Гетманцева містить дискримінаційні норми і має корупційні ризики йдеться і у висновку аналітиків Спілки українських підприємців.

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук також заявив про те, що законопроєкт про "клуб білого бізнесу" дискримінаційний.

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі