ukenru
merami-nizki-naybilshikh-mist-frantsiyi-vpershe-stali-zhinki

Мерами низки найбільших міст Франції вперше стали жінки

 • 15450 переглядiв

КИЇВ. 11 вересня. УНН. Париж, Марсель, Страсбург, Лілль і Нант. У п'яти з десяти найбільших міст Франції за підсумками другого туру муніципальних виборів в кінці червня цього року перемогли жінки. У Марселі, а також в Безансоні, Біарриці, Періге і Пуатьє жінки-мери перемогли вперше в історії, передає УНН з посиланням на сайт французької новинної радіостанції rfi.

Так, в Парижі 61-річна соціалістка Анн Ідальго, що стала в 2014 році першою жінкою-мером французької столиці, була переобрана на свій пост з великим відривом від двох своїх суперниць. Кандидат від соцпартії отримала 48,5% голосів.

У Ліллі 69-річна соціалістка Мартін Обрі ледь зберегла свій пост, обійшовши кандидата від партії "Європа Екологія Зелені" з перевагою в 227 голосів і отримала 40%.

"Це вже четвертий і, як вона сама пообіцяла, останній мандат градоначальника. Ексглава Соцпартії Франції править північним містом вже 19 років - в 2001 році вона стала першою жінкою-мером Лілля", - сказано в матеріалі.

У Нанті сценарій муніципальних виборів був ідентичний паризькому. 41-річна соціалістка Жоанна Роллан, в 2014 році стала першою жінкою-мером міста, була переобрана на свій пост, випередивши двох своїх суперниць з результатом 59,67% голосів виборців, зазначається в повідомленні.

Крім того, в Страсбурзі 39-річна юрист, представниця партії "Європа Екологія Зелені" Жанна Барсегян обійшла суперника від правлячої партії "Вперед, Республіка", набравши 41,71% голосів.

"ЗМІ називають її перемогу "сюрпризом". Обрання Барсегян також вписується в контекст нової "зеленої хвилі" у Франції, коли за підсумками другого туру муніципальних виборів у низці великих міст перемогли представники зелених", - уточнется в статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згідно з прогнозами, до другого туру мерських виборів у Києві виходить жінка - Ірина Верещук

У Марселі, жінка - Мішель Рубірола - стала мером вперше в історії міста. Раніше протягом 25 років його мером був представник правоцентристської партії "Республіканці" Жан-Клод Годен.

Голосування на посаду міського голови проводили муніципальні радники, обрані під час другого туру муніципальних виборів. Рубіролу підтримували "зелені" і представники лівих партій, які утворили блок "Марсельська весна".

63-річна Рубірола, звертаючись до жителів, пообіцяла "покласти край кумівству, створенню політичної клієнтури і правлінню політичних кланів в місті".

Також, вперше жінки-мери були обрані в Біарріці, Періге, Безансоні та Пуатьє.

"У двох останніх містах мерами стали представниці зелених. У Пуатьє 30-річна Леонор Монкодюі обійшла чинного мера-соціаліста Алена Клея, набравши 42,83%. У Безансоні 60-річна дослідниця-еколог Анн Віньо перемогла суперника від правої партії "Республіканці" з результатом 43,83%", - сказано в матеріалі.

Як повідомляв УНН, вже відомо про висунення щонайменше 7 жінок на керівні посади міст і ОТГ на прийдешніх місцевих виборах в Україні.

Так, за крісло мера столиці буде боротися переможниця партійних праймеріз "Слуги народу" Ірина Верещук.

За пост мера в Хмельницькому - Інна Ящук, у Кропивницькому - Ольга Ковальова-Алокілі, в Сумах - парламентарій Тетяна Рябуха, у Миколаєві - Тетяна Домбровська, в Полтаві - Оксана Деркач.

Ще одна жінка буде претендувати на те, щоб очолити Львівську ОТГ - Оксана Юринець.

Цікаво, що в Києві, наприклад, експерти прогнозують вихід у другий тур з Кличком - Ірини Верещук. Також про високі шанси на перемогу жінки говорять і на мерських виборах і в Миколаєві.

Нагадаємо, за словами експерта з питань гендерної рівності Елли Ламах, світові тенденції показують, що настав час жінок-управлінців, які можуть вивести Україну з економічної кризи швидше за чоловіків.

Українські Національні Новини

Політика