mer-zasydivsia-ponad-140-posadovtsiv-klychka-zapidozreni-v-koruptsii-ta-zlovzhyvanniakh-na-1-mlrd-hrn

Мер "засидівся": понад 140 посадовців Кличка запідозрені в корупції та зловживаннях на 1 млрд грн

 • 16962 переглядiв

За 2023-2024 роки прокуратура Києва передала до суду справи щодо 140 столичних посадовців, підозрюваних у корупції. Збитки від їхніх дій оцінюються у понад 1 млрд грн.

Бюджет Києва становить майже 2 мільярди доларів щорічно, що співставно з такими європейськими містами як Лісабон (Португалія) та Прага (Чехія). Але кожна злива завершується повінню в столиці, а функціональність столичного метро - ганьба влади. Коли чиновники перестануть красти - питання, яке українці озвучують зокрема і правоохоронним органам. Про результати розслідування корупції в столичній владі УНН запитав у прокуратури Києва.

За інформацією прокуратури, протягом 2023 року та 6 місяців 2024 року понад 140 столичних посадовців отримали підозри та постали перед судом.

Так, у 2023 році завершено досудове розслідування та передано до суду обвинувальні акти у 80 кримінальних провадженнях стосовно 97 обвинувачених, зокрема у тому щодо 49 службових осіб КМДА та комунальних підприємств, установ, організацій, утворених Київською міською радою (з них 45 – особи керівного складу).

Крім того, у 2023 році повідомлено про підозру ще 15 службовим особам КМДА та комунальних підприємств (15 керівного складу).

За 6 місяців 2024 року вже передано до суду 76 обвинувальних актів щодо 87 обвинувачених, зокрема:

✓ 60 службових осіб КМДА та комунальних підприємств (з яких 50 керівного складу);

✓ 14 – райдержадміністрацій (10 керівного складу);

✓ 13 – посадових осіб підприємств-контрагентів.

Також з початку 2024 року повідомлено про підозру ще 26 столичним посадовцям (з них 23 керівного складу).

Загалом протягом 2023 року та 6 місяців 2024 року кримінальні правопорушення виявлено у різних сферах комунального господарства, зокрема:

1. Ремонт та облаштування укриттів цивільного захисту. Направлено до суду 11 обвинувальних актів, в 1 кримінальному провадженні, в якому триває слідство, повідомлено про підозру.

2. Дорожнє господарство, утримання та будівництва шляхово-транспортних споруд, транспортна інфраструктура. Направлено до суду 33 обвинувальні акти, у 12 кримінальних провадженнях, в яких триває слідство, повідомлено про підозру.

3. Благоустрій, утримання зелених насаджень, облаштування парків, скверів. Направлено до суду 18 обвинувальних актів, у 4 кримінальних провадженнях, в яких триває слідство, повідомлено про підозру.

4. Утриманння водного фонду. Направлено до суду 8 обвинувальних актів, у 2 кримінальних провадженнях, в яких триває слідство, повідомлено про підозру.

5. Утримання житлового фонду. Направлено до суду 16 обвинувальних актів, у 3 кримінальних провадженнях, в яких триває слідство, повідомлено про підозру.

6. Водопостачання та теплопостачання. Направлено до суду 8 обвинувальних актів, в 1 провадженні повідомлено про підозру та наразі триває слідство.

7. Медичне обслуговування населення. Направлено до суду 8 обвинувальних актів, в 1 провадженні, в якому триває слідство, повідомлено про підозру.

8. Освіта, спорт та культура. Направлено до суду 32 обвинувальних акти, у 6 кримінальних провадженнях, в яких триває слідство, повідомлено про підозру.

9. Надання ритуальних послуг. Направлено до суду 4 обвинувальних акти, у 2 кримінальних провадженнях, в яких триває слідство, повідомлено про підозру.

10. Утримання та надання в оренду комунального нерухомого майна. Направлено до суду 7 обвинувальних актів.

11. Торгівля та соціально-побутового обслуговування населення. Направлено до суду 5 обвинувальних актів.

У кримінальних провадженнях, обвинувальні акти в яких скеровано до суду у 2023 році, встановлено збитки на загальну суму понад 510 млн грн, у 2024 році - на 554 млн грн.

Проте мерія Кличка не визнає себе винною у розтраті коштів платників податків. Попри встановленні факти корупції та зловживань посадовці залишаються на своїх місцях і продовжують свою діяльність.

Відповісти на запитання "чи не засидівся Кличко" жителі столиці зможуть аж у 2025 році, на чергових виборах, якщо влада не прийме інше рішення залежно від обставин в країні.

Антоніна Туманова

Київ

    Популярні

    Новини по темі

    Окупанти атакували з дрона цивільного у Херсоні

     • 33911 переглядiв