menshe-polovini-zakladiv-pozashkilnoyi-osviti-provodyat-navchannya-ochno

Менше половини закладів позашкільної освіти проводять навчання очно

 • 300918 переглядiв

КИЇВ. 12 липня. УНН. Лише у 46% закладів позашкільної освіти навчання відбувається в очному режимі, а 39 % - за змішаною формою. Такими є результати дослідження, яке провела Державна служба якості освіти, повідомляє Урядовий портал, пише УНН.

Деталі

Офлайн навчання відбувається тільки у 46 % закладів позашкільної освіти. Водночас у 39% закладів навчають дітей за змішаною формою, дистанційно – 12%, а 3% взагалі не працюють. Найбільша кількість закладів, які працюють в режимі «онлайн» у Запорізькій (78%) та Харківській (59%) областях.

Протягом останніх трьох років кількість закладів позашкільної освіти (ЗПО) скоротилася на 10% - до 3501 станом на 1 січня 2023 року. Це зумовлено ліквідацією чи реорганізація ЗПО, сільські територіальні громади у більшості випадків не мають фінансових можливостей на створення чи утримання таких закладів, а частина установ взагалі не передані районними радами у комунальну власність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повернути школярів у класи: на Харківщині ухвалили рішення щодо очної форми навчання

«Неузгодженість дій місцевих органів управління освіти, під керівництвом яких знаходяться ці заклади, щодо збереження установ позашкільної освіти і тих, хто там навчається, призводить до порушення прав дітей на здобуття освіти, особливо у сільській місцевості», - повідомляють у відомстві.

Більшість опитаних керівників ЗПО зазначили, що зменшення кількості працівників відбулося у зв’язку зі звільненням (61%), мобілізацією (33%), відпусткою без збереження заробітної плати (21%), призупиненням трудового договору (11%) та простоєм (6%).

1151 опитаних керівників (54%) вказали, що режим роботи ЗПО та організації процесу навчання через військовий стан не змінювали. Інші керівники зазначили, що змінювали час початку занять (31%) та їх тривалості (14%).

Лише у 36% ЗПО облаштовані захисні споруди цивільного захисту/укриття, у 22% закладів вони відсутні.

Довідково

Під час вивчення відвідано 130 закладів позашкільної освіти 66 територіальних громад. Також проведене онлайн-анкетування 2172 керівників закладів.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Столтенберг назав цілі Ради Україна-НАТО

     • 406406 переглядiв