masshtabne-pereimenuvannia-vulyts-na-odeshchyni-bez-politkatorzhan-ale-z-utosovym

Масштабне перейменування вулиць на Одещині: без "політкаторжан", але з "Утьосовим"

 • 19563 переглядiв

Влада Одеси ухвалила рішення про перейменування 84 вулиць, включно з відомими місцями. Мета - розірвати асоціації з радянським минулим і посилити українську ідентичність, що викликало неоднозначну реакцію жителів.

В Одесі триває масштабна кампанія з перейменування вулиць та інших топонімів, пов'язана з декомунізацією та видаленням символів російського і радянського минулого. Цього року Одеська обладміністрація  ухвалила  рішення перейменувати 84 вулиці, включно з такими відомими місцями, як Думська площа, вулиця Пушкіна, бульвар Жванецького, вулиця Ільфа і Петрова, повідомляє УНН.

Деталі

Мета цих змін - розірвати асоціації з російською та радянською історією і посилити українську культурну та історичну ідентичність. Наприклад, вулиця Пушкіна стане Італійською вулицею, бульвар Жванецького перейменують на бульвар Військово-морських сил, а Думська площа називатиметься Біржовою.

Деякі вулиці отримають назви на честь відомих українських діячів та історичних подій. Так, вулиця Жуковського буде перейменована на вулицю Лесі Українки, а вулиця Бабеля стане вулицею Дмитра Іванова.

Варто зазначити, що загалом у рекомендаціях владі Одеської області було вказано перейменувати 91 вулицю. Але сім вулиць залишилися без змін. Зокрема вулиця Леоніда Утьосова, радянського артиста, який присвятив одну зі своїх пісень «У Чорного моря» Одесі. Як відомо, пісня настільки улюблена одеситами, що вважається неформальним гімном міста.

Водночас багато назв вулиць дійсно втратили свою актуальність. Наприклад, вулиці «Політкаторжан», «Градоначальницька», «Армійська». Багато з них тепер увічнюватимуть захисників України.

Найбільш спірним виявилося перейменування Думської площі, вулиці Жванецької, Бабеля, а також  Ільфа і Петрова. Вулиць, які, на думку багатьох жителів Одеси, створювали місту колорит. Замість Думської тепер буде площа Біржова, замість Ільфа і Петрова - сім'ї Глодан (загиблої від російських атак), а бульвар Жванецького перейменують на бульвар Військово-морських сил.

Також в Одесі з'являться вулиці Лесі Українки, Менделя Мойше Сфоріма і Дмитра  Павличка.

Цей процес викликав  різні реакції серед місцевих жителів. Одні підтримують зміни як крок до зміцнення національної ідентичності, інші висловлюють невдоволення, вважаючи, що це створить складнощі в орієнтації та повсякденному житті.

Нагадаємо

Перейменування вулиць - частина ширшої стратегії декомунізації, яка розпочалася в Україні 2015 року і продовжує активно реалізовуватися в різних містах країни.

Варто зазначити, що місцева влада займається декомунізацією не з власної волі. До цього їх прив'язує закон про заборону і засудження російської імперської політики, а також рекомендації Українського інституту національної пам'яті.

Сложно это назвать приоритетным делом для страны, которая воюет - нардеп об инициативе некоторых коллег переименовать Бровары в Бровари30.07.2024, 15:25

Лілія Подоляк

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі