ukenru
magate-vimagaye-vid-iranu-vidpovidi-na-monitoring-iran-zayavlyaye-scho-ne-zobovyazaniy-vidpovidati

МАГАТЕ вимагає від Ірану відповіді на моніторинг, Іран заявляє, що не зобов'язаний відповідати

 • 16845 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. У п'ятницю наглядовий орган ООН з ядерної безпеки (МАГАТЕ) зажадав від Ірану негайної відповіді про те, чи продовжить він угоду на моніторинг, термін дії якої закінчився, що спонукало іранського посланника відповісти, що Тегеран "не зобов'язаний давати відповідь". Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Угода продовжила б збір даних Міжнародним агентством з атомної енергії про деякі дії Тегерана, пом'якшивши "удар" лютневого рішення Ірану про скорочення співпраці з агентством.

"У цьому відношенні необхідна негайна відповідь від Ірану", - йдеться в заяві МАГАТЕ, в якій резюмується звіт його керівника Рафаеля Гроссі Раді та керуючих з 35 країн.

Посол Ірану в МАГАТЕ Казем Гарібабаді "заявив, що Іран не зобов'язаний виконувати" прохання глави МАГАТЕ, повідомляє іранське напівофіційне інформаційне агентство Tasnim.

Вашингтон вважає, що Тегеран повинен негайно звернутися до МАГАТЕ, і відмова зробити це буде суперечити заявленому Іраном бажанню якомога швидше відновити дотримання Спільного всеосяжного плану дій 2015 року з ядерної угоди, сказав представник Держдепартаменту США.

"Іран повинен негайно звернутися до МАГАТЕ, щоб гарантувати, що відповідні заходи залишаються в силі, щоб можна було легко відновити безперервність знань МАГАТЕ про моніторинг СВПД", - заявив офіційний представник США.

"Що стосується МАГАТЕ, це залишається серйозною проблемою, - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. - Стурбованість була доведена до Ірану, і її необхідно вирішити".

Одним з кроків Ірану щодо скорочення дотримання вимог стало його лютневе рішення про припинення додаткового моніторингу з боку МАГАТЕ за деякими видами ядерної діяльності.

Офіційні особи всіх сторін заявили, що перш ніж відновити ядерну угоду, необхідно дати раду серйозним проблемам.

"У нас все ще є істотні розбіжності з Іраном, - сказав Блінкен, додавши, що він сподівається, що відновлення переговорів в найближчі дні зможе їх залагодити. - Ми просто ще не досягли мети".

Доповнення

Сполучені Штати відмовилися від угоди при тодішньому президентові Дональдові Трампі в 2018 році і знову ввели жорсткі санкції США, що спонукало Іран відреагувати, порушивши багато зі своїх обмежень.

Іран і США ведуть непрямі переговори про відновлення ядерної угоди 2015 року, між Тегераном і великими державами, які наклали обмеження на ядерну діяльність Тегерана в обмін на зняття міжнародних санкцій.

Віденські переговори, що почалися в квітні, зараз знаходяться в паузі, яка, як передбачалося, триватиме до початку липня, але відмова продовжити договір про спостереження може привести ці переговори до ще більшої затримки.

Українські Національні Новини

Новини Світу