ukenru
lyustratsiya-pokazala-nekompetentnist-ta-bula-prirechena-na-neefektivnist-andrusiv

Люстрація показала некомпетентність влади та була приречена на неефективність — Андрусів

 • 12264 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Люстрація поповнила список "ідей із минулого", які були приречені на неефективність. Про це на своїй сторінці у Facebook написав виконавчий директор Українського інституту майбутнього (UIF) Віктор Андрусів, передає УНН.

Він нагадав, що минулого тижня Європейський суд з прав людини оприлюднив текст рішення у справі "Полях та інші проти України" про українську люстрацію, чим визнав, що звільнення державних службовців на підставі закону України "Про очищення влади" призвело до порушення їхніх прав.

"А всього лише кілька місяців тому, коли таке рішення хотів прийняти КС, було стільки обурення і виступів проти скасування люстрації, що це подавали як узурпацію і повернення Януковича", - пише Андрусів.

Так званий закон про люстрацію був прийнятий у 2014 році, продовжив фахівець. Ще тоді правозахисники в один голос заявляли, що закон потрібно старанно виписати, оскільки інакше його розкритикує ЄСПЛ. Однак закон все одно прийняли, і людей почали люструвати, пише Андрусів.

"Вирішили гребти всіх під одну гребінку, хоча звісно, що потрібно було звузити коло осіб", - зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люстрацію треба зберегти, але з правом на захист — Куліковський

У підсумку люстрація поповнила список "ідей з минулого", які були приречені на неефективність, каже експерт.

"Бо справа в тому, що ті, кого і намагались люструвати, мали в тюрмі сидіти, а не люстрацію проходити. Неспроможність влади покарати винних за злочини проти Майдану, некомпетентність в законотворенні та небажання чути дійсно фахівців — і мають наслідком цей позор. І тут є багато над чим подумати сьогоднішній владі..." - резюмував він.

Як писав УНН, ЄСПЛ ухвалив рішення на користь п'яти українських люстрованих чиновників.

Суд у справі "Полях та інші проти України" одноголосно постановив, що мали місце:

  • порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини у зв'язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;

  • порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п'яти заявників.

При цьому, у квітні на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувало не менше 122 скарг проти України щодо люстрації.

Конституційний суд України, своєю чергою, анонсував розгляд питання конституційності ЗУ "Про очищення влади" в закритому режимі 24 жовтня, і може винести своє рішення з цього приводу вже найближчим часом.

Українські Національні Новини

Політика