lubinets-zaklykav-ombudsmena-polshchi-vocheka-zabezpechyty-doderzhannia-prav-i-svobod-ukrainskykh-vodiiv

Лубінець закликав омбудсмена Польщі Вьочека забезпечити дотримання прав і свобод українських водіїв

 • 24306 переглядiв

Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, повідомив про порушення прав українських водіїв на польському кордоні. Зокрема він заявив про відсутність предметів першої необхідності та доступу до медичної допомоги. Він звернувся до українських та польських урядовців з проханням втрутитися у ситуацію.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до польського колеги Марчіна Вьочека щодо порушення прав і свобод українців, які застрягли на українсько-польському кордоні, через страйк польських перевізників.  Про це омбудсмен заявив у своєму Telegram-каналі, передає УНН.

Деталі

Омбудсмен розповів, що отримав низку звернень щодо від представників суб’єктів господарювання, що здійснюють міжнародні перевезення вантажів.

За інформацією заявників, місця, в яких перебувають водії, не пристосовані для забезпечення життєдіяльності. Там відсутній доступ до питної води та їжі, що призводить до порушення права на життя, гарантованого статтею 27 Конституції України. Мало того – вже відомо про дві смерті українських водіїв, котрі стояли у черзі

- резюмував Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Крім того, зі звернень вбачається, що в багатьох водіїв, які перебувають перед міжнародними пунктами пропуску, погіршився стан здоров’я, через неможливість доступу до надання медичної допомоги. Таким чином порушується гарантоване статтею 49 Конституції України право на охорону здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блокада на кордоні з Польщею: у Держприкордонслужбі повідомили, де найдовші черги

Окрім цього, строки законного перебування водіїв, які здійснюють перевезення автомобільним транспортом вантажів на території Польщі, закінчуються. А це може призвести до невідворотних наслідків, оскільки порушення граничного строку перебування за кордоном тягне за собою відповідальність згідно з законодавством України, що може призвести до порушення права на працю, передбаченого 43 статтею Конституції України

- наголосив Лубінець.

Омбудсмен заявив, що з метою розв’язання цієї ситуації звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля

Також надіслав лист до Уповноваженого з прав людини Республіки Польща Професора Марчіна Вьочека з проханням забезпечити додержання прав і свобод водіїв, які здійснюють перевезення автомобільним транспортом вантажів, в тому числі необхідних для посилення обороноздатності України

- додав Дмитро Лубінець.

Доповнення 

Омбудсмен наголосив, що Україна та Республіка Польща мають тривалу позитивну історію двосторонніх відносин, доповнену плідною співпрацею в межах міжнародних організацій та національних інституцій. Зокрема, Польща та її народ тривалий час надають допомогу та підтримку Україні у боротьбі з рф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виникає питання, хто охоронятиме вантаж - українські перевізники про евакуацію водіїв на кордоні з Польщею

Крім того, Польща стала надійним та безпечним прихистком для українців, які з початку повномасштабної військової агресії рф проти України вимушено залишили територію нашої країни, з метою збереження життя і здоров’я.

Нагадаємо

27 листопада польські протестувальники розпочинають цілодобове блокування пункту пропуску "Медика-Шегині" на кордоні Польщі та України, раніше блокування було частковим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща пропонує Україні рішення для припинення страйку перевізників на кордоні

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Єрмак потрапив у рейтинг найвпливовіших людей Європи від Politico

     • 22936 переглядiв