liudy-maiut-vidchuty-svoiu-vidpovidalnist-ekspert-rozpoviv-yak-sponukaty-osbb-ta-zhbk-doluchatysia-do-prohram-kompensatsii-za-kupivliu-elektroheneratoriv

Люди мають відчути свою відповідальність – експерт розповів, як спонукати ОСББ та ЖБК долучатися до програм компенсацій за купівлю електрогенераторів

 • 68856 переглядiв

Голова Спілки споживачів комунальних послуг закликає мешканців багатоквартирних будинків проявляти ініціативу щодо альтернативних джерел енергії. Експерт наголошує на важливості роз'яснювальної роботи та розширення програм компенсацій.

Мешканці багатоквартирних будинків мають усвідомлювати, що вони є їх співвласниками. І перед новим опалювальним сезоном, який може бути непростим, люди самі повинні проявляти ініціативу щодо участі в програмах компенсацій за придбання електрогенераторів та інших альтернативних джерел постачання. Таку думку висловив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в коментарі УНН.

Деталі

За словами експерта, в першу чергу, серед людей необхідно проводити роз’яснювальну роботу, що облаштування їхнього будинку джерелом незалежного енергопостачання – є інвестицією у їхній комфорт, яка, окрім цього, частково буде компенсована за кошти місцевого бюджету.

"У першу чергу, потрібна роз’яснювальна робота. Можливо це потрібно робити не напряму, наприклад, від влади, а через управляючу компанію, з поради голів ОСББ (Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - ред.), і проводити з людьми повну роз’яснювальну роботу. Тому що, на жаль, 90% людей, проживаючих у багатоквартрних будинках, навіть не розуміють, що вони є співвласниками багатоквартирного будинку, що на них є відповідальність за те, щоб працювали насосні групи", - зазначив Олег Попенко.

Також, за словами Олега Попенка, необхідно шукати шляхи розширення можливостей функціонування програм із компенсацій придбання альтернативних джерел енергопостачання для багатоквартирних будинків.

"Потрібно закуповувати, вводити кілька програм на рівні держави, органів місцевого самоврядування. Таких програм, які дадуть можливість співвласникам багатоквартирного будинку закупити всі ці генератори, сторіджі (установки зберігання електроенергії – ред.) для забезпечення подання електроенергії", - підсумував експерт з питань ЖКГ.

Нагадаємо

УНН вже писав про переваги та недоліки різних систем автономного енергозабезпечення, їх вартість та суми компенсацій з міських бюджетів на їх придбання в рамках відповідних програм, які успішно діють не лише в обласних центрах, але й у невеликих містах.

Зокрема, у Броварах на ці цілі з кінця 2022 року було виділено майже два мільйони гривень.

"Відповідна програма діє у нашому місті з кінця 2022 року, і до неї долучилися вже близько тридцяти броварських ОСББ та ЖБК (Житлово-будівельний кооператив - ред.), деякі неодноразово. На компенсації місто виділило майже два мільйони гривень. Для того, щоб отримати компенсацію за встановлений генератор керівництво ОСББ або ЖБК має звернутися до міського Управління житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту. Заявку розглядає комісія, визначає суму компенсації та виносить рішення за засідання виконкому", - розповів міський голова Броварів Ігор Сапожко.

Маємо бути енергонезалежними – мер Броварів Ігор Сапожко про встановлення сонячних панелей у міській клінічній лікарні (відео)26.07.24, 10:12

Лілія Подоляк

Слайдер

Популярні

Новини по темі

Папа Франциск вчергове закликав молитися за Україну

 • 23335 переглядiв

На MTV Video Music Awards номінували українського оператора

 • 9408 переглядiв