latviia-vidreahuvala-na-informatsiiu-pro-mozhlyvu-uchast-yikhnikh-hromadian-u-dytiachomu-tabori-artek

Латвія відреагувала на інформацію про можливу участь їхніх громадян у дитячому таборі "Артек"

 • 25876 переглядiв

Латвія розслідує інформацію про можливу участь своїх дітей у таборі 'Артек' в окупованому Криму. Влада попереджає про ризики та закликає не відвідувати окуповані території України.

Служба державної охорони Латвії (ВДД) відреагувала на інформацію про можливу участь громадян Латвії у дитячому таборі "Артек", розташованому на окупованій Росією території Криму. Наразі невідомо, чи брали участь латвійські діти у цьому таборі. Про це пише портал латвійського радіо LSM.lv, передає УНН.

Деталі

Кремлівські пропагандистські ЗМІ повідомляють, що у табір "Артек" прибули діти з 60 країн, включаючи Латвію, Литву та Естонію. "Артек" має довгу історію з радянських часів, коли він був престижним піонерським табором, відкритим у 1925 році в місті Гурзуф на березі Чорного моря.

Латвія слідкує за ситуацією, але наразі не може підтвердити участь латвійських дітей у таборі. Міністерство закордонних справ (МЗС) Латвії також повідомило, що не отримувало інформації про те, що будь-яка дитина з Латвії поїхала в "Артек".

Доповнення

МЗС нагадує, що Латвія не визнає анексію Криму Росією та закликає не їздити на окуповані території України, включаючи Крим. Незаконне перетинання українського кордону може призвести до юридичної відповідальності.

Рута Сіліня, представниця Офісу омбудсмена, зазначила, що держава закликала не відвідувати ці місця, але остаточне рішення залишається за батьками.

"Батьки можуть робити все, що їм не забороняє закон. Наразі немає законів, які б забороняли їм або їхнім дітям виїжджати на ці території," — сказала Сіліня.

Яніс Сартс, директор Центру передового досвіду зі стратегічних комунікацій НАТО "Stratcom", підкреслив, що важливо перевіряти правдивість інформації, оскільки Кремль прагне залучити молодь із Латвії для участі у своїх національно-патріотичних заходах. Він також зазначив, що участь у таких таборах може призвести до індоктринації молоді.

ВДД попереджає про високі ризики вербування та розвідки під час відвідування Росії та її окупованих територій. Російські та білоруські спецслужби стають все агресивнішими у своїй діяльності, намагаючись отримати розвідувальну інформацію про членів НАТО і ЄС, включаючи Латвію.

Латвійські державні установи мають обмежені можливості для допомоги своїм громадянам, які опинилися у скрутному становищі в Росії або на підконтрольних їй територіях. Росія тривалий час розробляє заходи впливу на молодих росіян, які проживають за кордоном, використовуючи дезінформацію та пропаганду, щоб сформувати майбутніх промоутерів російських інтересів в інших країнах.

Дитячий табір "Артек" в окупованому Криму витратить майже 100 млн рублів на систему захисту від безпілотників21.05.24, 16:28

Популярні

Новини по темі

На фронті відбулося 125 бойових зіткнень – Генштаб

 • 104915 переглядiв

У Дніпрі сталася стрілянина

 • 22032 переглядiв

FOX News Media пропонує дебати між Трампом і Гарріс 17 вересня

 • 35615 переглядiв

Україна програла Іраку у дебютному матчі на Олімпіаді

 • 20002 переглядiв