kultura-tse-te-shcho-formuie-ukraintsiv-yak-natsiiu-v-mkhp-hromadi-rozpovily-pro-dopomohu-hromadam-u-zberezhenni-kulturnykh-tsinnostei

Культура – це те, що формує українців як націю: в "МХП-Громаді" розповіли про допомогу громадам у збереженні культурних цінностей

 • 8842 переглядiв

Благодійний фонд "МХП - Громаді" та компанія МХП отримали національні нагороди за проекти з відновлення 5 музеїв та підтримки військових/ветеранів, підкресливши важливість збереження культури у воєнний час.

Проєкти благодійного фонду "МХП – Громаді" та міжнародної компанії МХП здобули перемогу в Національному конкурсі "Благодійна Україна-2023". Загалом на конкурс подали понад 1600 заявок з усієї України. Усього номінацій було 26. У двох з них перемогу отримав проєкт з відновлення 5 музеїв, який торік реалізував благодійний фонд "МХП – Громаді" (номінація "Доброчинність у культурі та мистецтві"), та програма підтримки військових та ветеранів "МХП Поруч" (номінація "Благодійність великого бізнесу"). Детальніше про проєкт з відновлення 5 музеїв та важливість підтримки культурних проєктів в умовах війни розповів директор благодійного фонду "МХП-Громаді" Олександр Пахолюк, передає УНН із посиланням на проєкт "Експертна думка".

Деталі

Пахолюк уточнив, що проєкт з відновлення 5 музеїв був започаткований минулого року.

"Культура – це те, що відрізняє нас від будь-якої іншої національності, або країни. Ми знаємо, що війна сьогодні іде саме за наші культурні цінності, які, як ми бачимо, постійно знищуються. Ворог робить це для того, аби показати світові, що у нас, мовляв, немає ніякої культури чи ідентичності", - підкреслив Пахолюк.

У межах проєкту благодійники відновили 5 музеїв у Вінницькій та Черкаській областях.

"На жаль, в країні до сьогодні культура фінансується по залишковому принципу. Тоді хто, як не ми, має підтримувати культуру, щоб вона могла розвиватися, передаватися з покоління в покоління. Тому цей проєкт і стартував", - зауважив директор "МХП-Громаді".

Також Пахолюк розповів, за яким принципом у "МХП-Громаді" відбирають музеї для відновлення.

"Наш принцип – це не давати рибку, а давати вудку. В Україні дуже багато музеїв. Для нас важлива зацікавленість самих людей в розвитку музею. Тому ми даємо поштовх, ми підсвічуємо їх медійно, допомагаємо зробити, наприклад, реконструкцію, зробити те, що вони вважають за потрібне. Те, що може бути використано для популяризації і розвитку музею у майбутньому", - додав він.

Окремо Пахолюк розповів про важливий для "МХП-Громаді" проєкт з відновлення бібліотеки у деокупованому селі на Київщині. Мова про Рудницьке. У 2022 році населений пункт окупували російські військові. Спалили місцеву школу, обстріляли низку інших об’єктів інраструктури, знищили та пошкодили приватні будинки місцевих мешканців. Пошкодили й приміщення місцевого клубу, в якому розташовувалася бібліотека. У самій бібліотеці вибили двері, топтали книги з українською символікою. Торік завдяки благодійникам у клубі вдалося створити творчий простір для дітей з Рудницького.

Наступним етапом стало відновлення бібліотеки. Відновити бібліотеку вдалося в межах грантового конкурсу "Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях", який адмініструється ІСАР "ЄДНАННЯ" за підтримки Фонду "Партнерство за сильну Україну", що фінансується країнами-партнерами у співпраці з Фондом "МХП-Громаді". У приміщенні повністю зробили ремонт (стін, стелі, підлоги), закупили нові меблі та частину книг.

"Коли відійшли окупаційні війська, ми допомагали з відновленням деяких будинків. І зрозуміли, що окупанти жили в школі. Школа вже не підлягає відновленню. Відповідно, був запит від мешканців громади на те, щоб зробити простір в якому б вони могли все-таки отримувати деякі освітні послуги і розвиватися.

"Ми не хочемо, щоб наші діти робили надзусилля для доступу до української культури. Даючи громадам спроможності - ми робимо їх самозарядними. Це і є наша мета", - коментує Пахолюк.  

Лілія Подоляк

Суспільство

    Новини по темі

    Компанія Kaspersky покидає США після її заборони

     • 8925 переглядiв